İslami Duyarlılığı Yansıtan Şairler Online Test – 1

0%
0 oylar, 0 ort

İslami Duyarlılığı Yansıtan Şairler - 1

1 / 14

Erdem Beyazıt hakkında aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

2 / 14

Aşağıdakilerden hangisi Hisarcılar içinde bulunmuş şairlerden biri değildir?

3 / 14

Hayat bir boş rüyaymış
Geçen ibadetler özürlü
Eski günahlar dipdiri
Seçkin bir kimse değilim
İsmimin baş harflerinde kimliğim
Bağışlanmamı dilerim

Sana zorsa yanmaya razıyım
Kolaysa affı esirgeme
Biçim ve içerik yönünden incelendiğinde, bu dizelerin hangi şaire ait olması beklenebilir?

4 / 14

I. Yankı ve Hüzün
II. Aşkım İsyanımdır Benim
III. Hızırla Kırk Saat
Yukarıda yer alan şiir türündeki eserlerin hangisi ya da hangileri Nurullah Genç’e aittir?

5 / 14

Aşağıdakilerden hangisi Hisarcıların ilkeleri arasında gösterilemez?

6 / 14

I. Sanat hayatını “Sosyalist düşünce çizgisi” ve “İslami düşünce çizgisi” olarak iki dönemde incelemek mümkündür.
II. 1969’da yayımladığı “Evet İsyan” kitabında devrimci bir duyarlılıkla somut ve nesnel bir toplumsal eleştiri yapmıştır.
Yukarıdaki cümlelerde hakkında bilgi verilen şair aşağıdakilerden hangisidir?

7 / 14

Mehmet Çınarlı tarafından yayımlanan ve1950-1980 yılları arasında aralıklarla çıkan, ——– dergisinin etrafında toplanan şairler Milli ve manevi değerlere bağlılıklarıyla dikkat çekmiş, Batı’ya karşı yerli değerleri savunmuşlardır.
Yukarıda boş bırakılan yere hangisi getirilmelidir?

8 / 14

Dini değerleri yansıtan modern şiirler için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

9 / 14

Cahit Zarifoğlu’nun şiir anlayışını kuşatıcı biçimde yorumlamak, şiiri için teorik düzeyde herhangi bir metin kaleme almadığı, hatta böyle bir metin yazmaktan özellikle kaçındığı için hayli zor görünüyor. Söyleşilerinde sıkça dile getirdiği gibi, “edebiyatın teoriğini yapmaktan” hoşlanmaz Zarifoğlu. Buna rağmen onun şiir anlayışını tartışmak için elimizde (teorik düzeyde olmasa da) bir hayli metin mevcut. En başta “Konuşmalar” kitabında yer alan söyleşiler, “Yaşamak” isimli günlüğü, yaşarken yayıma hazırladığı ama yayımlandığını göremediği “Bir Değirmendir Bu Dünya” kitabındaki denemeler, ölümünden sonra “Zengin Hayaller Peşinde” adıyla bir araya getirilen yazıları, Okuyucularla adıyla yayımlanan “Mavera” dergisine gelen şiirleri değerlendirdiği yazıları ve Mektuplar’ı, Zarifoğlu’nun şiir anlayışını yorumlamak açısından ciddi bir toplam oluşturur.
Aşağıdakilerden hangisi bu metinden çıkarılamaz?

10 / 14

İlk şiir kitabı “İşaret Çocukları” 1967’de yayımlanmıştır. İlk şiirlerinde, “İkinci Yeni” şiirinin izleri görülmektedir. Daha sonra kendine özgü bir şiir kurmuş; biçim ile özü, dil ile imgeyi, anlam ile söyleyişi kaynaştırmıştır. Şiirin teknik ve yapısal sorunlarını çözümlemiş; kendi tarzını, edasını yakalamıştır. Bazı şiirlerinde bireyi, şiirinin odak noktası yapmış, çıkmazları ve bunalımlarıyla dikkati çeken bireyin iç dünyasını sergilemiştir.
Yukarıdaki metinde sözü edilen şair aşağıdakilerden hangisidir?

11 / 14

Henüz lise yıllarında edebiyat dünyasına adım atan ———- , ilk şiirlerini Kahramanmaraş’ta, Demokrasiye Hizmet Gazetesi’nde yayımlamıştır. Mekke, Kudüs, İstanbul ve Filistin’i şiirlerinde sıkça işlemiş, Filistin Şairi olarak ünlenmiştir. Kendisini “İslamcı” olarak niteleyen sanatçı, “muhafazakâr değil devrimciyim” ifadesini kullanmıştır.
Yukarıdaki metinde boş bırakılan yere hangisi getirilmelidir?

12 / 14

Aşağıdakilerden hangisi dini değerleri yansıtan modern şiirler yazan sanatçılar arasında gösterilemez?

13 / 14

Aşağıdaki yazar-eser eşleştirmelerinden hangisinde yanlışlık yapılmıştır?

14 / 14

—– ilk dönem şiirlerinde İkinci Yeni akımının etkisinde, imgeci şiirler yazmış; sonraki yıllarda ise geleneksel şiir ile çağdaş şiiri kaynaştıran, biçim ve özün dengelendiği bir düzey sergilemiştir. Sanatçıya asıl ününü ise “Bedrettin Üzerine Şiirler” isimli eser getirmiştir.
Yukarıdaki metinde boş bırakılan yere hangisi getirilmelidir?

Puanınız

Ortalama puan şöyledir 0%

0%

Teşekkür ederiz

Sevgili gençler, sizler için hazırladığımız İslami duyarlılığı yansıtan şairler online test soruları sayesinde bilgilerinizi ölçebilirsiniz.  Sınavı bitirdikten sonra mutlaka bizim için yorum kısmından geri bildirim yapmayı unutmayınız. Sorular hakkındaki görüşlerinizi, kaç doğru yaptığınızı, hatalı soru var mıydı, test seviyesi nasıldı gibi sorulara yanıtlarınızı yorum kısmından bizlere bildirmeyi unutmayınız.

Daha fazla online teste ulaşmak için bağlantıya tıklayınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Online Test Çöz

Türk Edebiyatında İlkler Online Test – 1

Sevgili gençler, sizler için hazırladığımız Türk edebiyatında ilkler online test soruları sayesinde bilgilerinizi ölçebilirsiniz.  Sınavı bitirdikten sonra …