Füruzan Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

FüruzanHayatı

Füruzan, 29 Ekim 1932 tarihinde İstanbul’da doğdu. Asıl adı Feruze Selçuk’tur. Balkanlardan göç etmeye zorlanmış bir aileye mensuptur. Küçük yaşta babasını kaybedince ailesi geçim sıkıntısı yaşadı. Bu nedenle ilkokuldan sonra öğrenim göremedi, kendi kendini yetiştirdi. 1950’li yıllarda tiyatrocu olmaya karar verdi. Konservatuar, tiyatro ve radyo eğitimi aldı ancak üçünde de devam sağlayamadı. 1958’de karikatürist Turhan Selçuk ile evlendi. Bu evlilikten bir çocuğu oldu. 1960’larda başarılı eserler vermeye başladı. 1975 yılında Almanya’ya giderek bir sene burada kaldı. Almanya’da yaşayan gurbetçilerin yaşamını yakından izleme fırsatı buldu. Çağdaş Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından olan Füruzan’ın kitapları  başta Almanca olmak üzere İtalyanca, İngilizce, Fransızca, Boşnakça, Bulgarca, Farsça gibi çeşitli dillere çevrilmiştir. Sanatçı, 2008 yılında 27. İstanbul Kitap Fuarı’nın Onur yazarı olarak seçilmiş ve hakkında “Füruzan Diye Bir Öykü” adlı kitap hazırlanmıştır.

Füruzan’ın Edebi Kişiliği

  • Çeşitli edebi türlerde eserler veren Füruzan hikayeci kimliğiyle ön plana çıktı.
  • İlk öyküsü 1956’da Seçilmiş Hikâyeler Dergisi’nde yayımlandı. Dost, Yeni Dergi ve Papirüs’te yayınlanan öyküleriyle dikkat çekti.
  • Benim Sinemalarım” adlı öyküsü 1989’da sinemaya uyarlandı.
  • Parasız Yatılı” ile 1972 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazanınca ünlendi. Bu ödülü alan ilk kadın yazar olarak tarihe geçti. Ece Ayhan bu ilk kitap için “Hikayeye saygınlık kazandırdı. Nicedir Türk edebiyatında haslık, sahicilik beklenir bir özellikti.” diye yazmıştır.
  • Bir yıl kaldığı Berlin’de Türk işçilerle röportajlar yaptı.
  • “Kış Gelmeden” ve “Sevda Dolu Bir Yaz” adlı oyunları Ankara Devlet Tiyatroları tarafından sahnelendi.
  • Eserlerinde; düşmüş kadınlardan, kötü yola sürüklenen küçük kızların, çöküş sürecindeki burjuva ailelerden, yeni yaşama koşullarından bunalarak, yurt özlemi çeken göçmenlerden, yoksulluk içinde yaşama savaşı veren ve tek silahları sevgi olan yalnız kalmış kadınlardan ve çocuklardan bahsederken onların dramlarına sevecen bir bakışla eğildi.
  • Ayrıntılarla beslediği canlı anlatımı, karakterleri işleyişindeki derinlikle dikkat çekti.
  • Almanya incelemelerinden sonra da göçmen ve gurbetçi işçi sorunları üzerinde durdu. Ayrı kültürlerden gelen insanların yaşamlarından kesitler verdi, özelikle gurbetçilerin çocuklarının sorunlarına eğildi.
  • 12 Mart dönemini anlattığı “Kırk Yedililer” romanı da 1975 Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’ne layık görüldü.
  • Bosna Savaşı esnasında Balkanlar’ı kapsayan yolculuğunun izlenimlerini “İşte Bizim Rumeli” adı altında yayımladı

Füruzan Eserleri

Öykü
Parasız Yatılı
Kuşatma
Benim Sinemalarım
Gecenin Öteki Yüzü
Gül Mevsimidir

Roman
47’liler
Berlin’in Nar Çiçeği

Gezi-röportaj
Yeni Konuklar
Balkan Yolcusu
Ev Sahipleri

Oyun
Redife’ye Güzelleme
Kış Gelmeden
Sevda Dolu Bir Yaz

Şiir
Lodoslar Kenti

Çocuk kitabı
Die Kinder Der Turkei (Türkiyeli Çocuklar)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Taşlıcalı Yahya

Taşlıcalı Yahya Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Hayatı 16. yüzyılın önde gelen divan şairlerinden biri olan Taşlıcalı Yahya’nın doğum tarihi ve yeri …