Şeref Taşlıova Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Şeref TaşlıovaHayatı

Âşık Şeref Taşlıova, Kars’ın Çıldır ilçesine bağlı Gülyüzü köyünde 10 Nisan 1938 tarihinde doğdu. Hacı Bey ve Nergis Hanım’ın üçüncü çocuğudur. 1950’de ilkokuldan mezun olan âşık, 1951 yılında Kars Cilavuz Köy Enstitüsü’nü kazandı. Bir süre okudu, ancak ağabeyinin vefatı nedeniyle devam edemedi. Köyüne dönünce Âşık Şenlik’in oğlu Âşık Kasım’a çırak oldu. Bu dönemde Âşık Gülistan ve Âşık Müdâmî’den de istifade etti.

1958-1960 yılları arasında Isparta, İzmir ve İstanbul’da askerlik görevini yaptı. 1959 yılında Münire Hanım ile evlendi. Bu evlilikten sekiz çocuğu oldu. 05 Haziran 2010 yılında Ardahan Üniversitesi tarafından “Âşık Şeref Taşlıova Sempozyumu” düzenlendi. Ardahan Üniversitesi senatosu kararıyla, 2010 yılında, Türk Halkbilimi alanında “Onursal Bilim Doktoru” unvanı verildi.

13 Eylül 2014 günü rahatsızlanan Âşık Şeref Taşlıova, tedavi gördüğü Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 20 Eylül 2014 günü vefat etti. Ankara Keçiören’e bağlı tarihî Bağlum Mezarlığında toprağa verildi.

Şeref Taşlıova’nın Edebi Kişiliği

  • Cumhuriyet Dönemi Halk Şiirinin önde gelen isimlerinden olan Şeref Taşlıova, saza hakimiyeti ve güçlü doğaçlama yeteneği ile dikkat çekmiştir.
  • Şiirlerinde genellikle “Şeref” mahlasını kullanmış ve halk edebiyatının çeşitli türlerinde derinleşmiştir.
  • Kendisi gibi Karslı olan Murat Çobanoğlu ile birlikte Âşık Şenlik geleneğini başarıyla sürdüren sanatçılardandır.
  • İnsan sevgisi, vatan sevgisi, doğa ve evren ile olan ilişkisi, Allah, Kur’an ve peygamber sevgisi gibi temaları işlemiştir. Şiirlerinde hece vezni kullanmış, özellikle 8’li, 11’li ve 15’li kalıpları tercih etmiştir.
  • Halk hikayeleri anlatma, muamma çözme ve âşık ezgileriyle (makam ve hava) tanınan Taşlıova, bu alanda derlediği ve tasnif ettiği eserlerle halk edebiyatına önemli katkılar sağlamıştır.
  • Akademik çevrelerde de önemli bir konumda olan Taşlıova, üniversitelerde seminerler vermiş, Türkiye ve dünya çapında çeşitli sempozyum ve festivallere katılarak Türk âşıklık geleneğini temsil etmiştir.
  • Sanatını uluslararası platformlarda da icra eden Taşlıova, UNESCO’nun “Yaşayan İnsan Hazinesi” unvanına layık görülmüş ve Türk kültürünü yurt dışında başarıyla temsil etmiştir. Ayrıca, TRT’de ve uluslararası medya kuruluşlarında programlara katılmış, Türk âşıklık geleneğini geniş kitlelere tanıtmıştır.
  • Avrupa ülkelerinde ve Türkiye’de çok sayıda plak ve ses kaseti hazırlamıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sivas Devlet Türk Halk Müziği Korosu’nda sanatçı olarak görev yaptığı dönemde, 1994 yılında Ankara’ya yerleşti. Kısa adıyla MESAM olarak bilinen ve 1987’de kurulan Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği’nin kurucu üyesidir.

Şeref Taşlıova Eserleri

Şiir
Ben Bir Şeyda Bülbül
Güzel Görünür
Gönül Bahçesi

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Taşlıcalı Yahya

Taşlıcalı Yahya Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Hayatı 16. yüzyılın önde gelen divan şairlerinden biri olan Taşlıcalı Yahya’nın doğum tarihi ve yeri …