Hayatı
Yılmaz Karakoyunlu, 26 Nisan 1936 tarihinde İstanbul’da doğdu. İlköğrenimini Vezneciler Altıncı İlkokulu’nda tamamlayan Karakoyunlu, Cağaloğlu Ortaokulu’na devam etti ve ortaokulu Pertevniyal Lisesi’nde bitirdi. Ailesinin Urfa Siverek’e taşınmasının ardından eğitimine İstanbul Haydarpaşa Lisesi’nde yatılı olarak devam etti ve daha sonra Urfa Lisesi’nde eğitimine devam etti. 1955 yılında Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesi’nden mezun oldu.
Lise eğitiminin ardından ilk olarak tıp fakültesine kaydoldu, ancak kısa bir süre sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümü’nde yükseköğrenimini tamamladı. 1969 yılında yüksek lisans için Amerika Birleşik Devletleri’nde Georgia Üniversitesi’nde bulundu ve Michigan Üniversitesi’nden yöneticilik diploması aldı. Doktora eğitimini İstanbul Üniversitesi Siyaset ve İktisat Tarihi Bölümü’nde “Türk Çağdaşlaşma Sürecinin Ekonomik Boyutu” adlı teziyle tamamladı.
Karakoyunlu’nun iş hayatı, Emlak Bankası’nda müfettiş yardımcısı olarak başladı. Askerlik görevini tamamladıktan sonra Devlet Plânlama Teşkilatı Finans Şubesi Müdürlüğü yaptı. Devlet kurumlarında çeşitli görevlerde bulunduktan sonra özel sektöre geçti ve çeşitli şirketlerde üst düzey yöneticilik yaptı. 1991 yılında Anavatan Partisi (ANAP) ile siyasete atıldı ve 1995 ve 1999 genel seçimlerinde İstanbul milletvekili seçildi. Milletvekilliği döneminde Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcülüğü görevlerini üstlendi.
Edebiyat ve gazetecilik alanında da aktif olan Karakoyunlu, Sabah gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. TV dizilerinde senaryo danışmanlığı ve metin yazarlığı yaparak Türk İktisat Tarihi belgeselini hazırladı. 11 Şubat 2024 tarihinde İstanbul’da hayata veda etti.
Yılmaz Karakoyunlu’nun Edebi Kişiliği
- Karakoyunlu’nun edebiyata ilgisi lise yıllarında başladı. İlk olarak şiir yazmaya başlayan Karakoyunlu, gazel, rubai ve murabba gibi klasik Türk edebiyatı türlerinde eserler verdi.
- Divan ve halk edebiyatı ürünlerini yakından inceleyen yazar, rubai türünü benimseyerek “Hatasız vezin kullanımı, zengin kafiye oluşturma biçimi, özlü söyleyiş ve yoğun hayal gücünü akıcı bir üslup ile birleştirdi.
- İlk öyküsü “Âmâ” 1952 yılında İstanbul Ekspres gazetesinde yayımlandı. 1984 yılında “Mor Çiçekli Natürmort” adıyla bir öykü seçkisi yayımladı.
- 1980’li yıllardan itibaren tiyatro eserleri de yazmaya başlayan Karakoyunlu’nun “Sokullu/Zirveden Sonra” adlı oyunu, 1989 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından “En İyi Oyun Yazarlığı” ödülüne layık görüldü.
- Karakoyunlu’nun ilk romanı “Salkım Hanımın Taneleri“, İkinci Dünya Savaşı döneminde İstanbul’da ticaret sermayesinin el değiştirmesini ve Varlık Vergisi uygulamalarının azınlıklar üzerindeki etkilerini ele alır. Bu roman, Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazandı ve sinemaya uyarlandı.
- Karakoyunlu, romanlarında Türk siyasi tarihindeki önemli ve tartışmalı konularını ele almıştır. Tarihi konuları ele alırken belgesel bir anlatı tarzı benimmiş; anılardan, biyografilerden, gerçek kişi ve kurumlardan yola çıkarak özgürlükçü ve aşırı uç siyasi görüşlerden arındırılmış bir yaklaşımla tarihi konuları gerçekçi ve sağduyulu bir şekilde konu edinmiştir.
- Ekonomi alanında da eserler veren Karakoyunlu, liberal siyaset ve ekonomik düzeni savunduğu kitaplar yazmıştır. Eserlerinde siyasi tarih boyunca tartışılan ve hakkında fikir birliğine varılamamış konuları irdelemiş, mu yaklaşımı, romanlarının tezli romanlar olarak anılmasını sağlamıştır.
Yılmaz Karakoyunlu Eserleri
Roman
Salkım Hanımın Taneleri
Üç Aliler Divanı
Güz Sancısı
Çiçekli Mumlar Sokağı
Yorgun Mayıs Kısrakları
Perize-Ezan Vakti Beethoven
Serçe Kuşun Sonbaharı
Serin Kız’ın Gökkuşağı
Mor Kaftanlı Selanik
Ekinler Gece Büyür
Sahilde Zaman Bitti
Kısa Kollu Ahtapot
Şiir
O Hayal Aynasından
Rubailer
Hikâye
Mor Çiçekli Natürmort
Mevsimler Eskidi Biraz
Tiyatro
Sokullu/Zirveden Sonra
Önce İnsan
Kuzguncuklu Fazilet
İnceleme
Bıçak Sırtında Türkiye
Liberalizmin Türkiye Promönadı
Penbe Donlu Köstebek
Yahya Kemal Şarkıları
Parlamenter Bestekarlar