Geleneksel Türk Tiyatrosu Online Test -2

0%
0 oylar, 0 ort

Geleneksel Türk Tiyatrosu - 2

1 / 12

Okumamış halk adamı tipidir. Oyunun diğer kişisinin kullandığı yabancı kelimeleri ya hiç anlamaz ya da yanlış anlar. Bu yanlış anlamalar, oyunda gülünç durumların oluşmasını sağlar. Dobra, zaman zaman da patavatsız olmasından ötürü sürekli zor durumlarla karşılaşır. Buna rağmen bir yolunu bulup işin içinden sıyrılır. Çoğu zaman işsizdir, oyunun diğer kişisinin bulduğu işlerde çalışır.
Bu parçada sözü edilen oyun kişisi aşağıdakilerden hangisidir?

2 / 12

Karagöz gösterimini yapan kişiye hayalî ya da —- denir; onun en önemli yardımcısı perde gazeli, şarkı, türkü okuyan, tef çalan yardaktır.
Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

3 / 12

Karagöz oyunundaki bölümler, aşağıdaki hangi sırayla oynanır?

4 / 12

—-, bir tiyatro eserindeki bütün şahısları kendisinde birleştirmiş bir aktör durumundadır. Olayları temsil ederken seyircilerin rahatça görebileceği yüksek bir yere oturur. Bir eline mendil (makreme), bir eline de sopa (değnek) alır. Mendili değişik tipteki kişilerin kıyafetini göstermek ve ağzını kapatarak seslerini taklit etmek, değişik başlıklar yapmak için kullanır. Sopadan da oyunu başlatmak, seyirciyi susturmak, değişik sesler çıkarmak ve saz, süpürge, tüfek, at gibi varlıkları canlandırmak için yararlanır.
Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

5 / 12

—-, dekorsuz, metinsiz bir tiyatrodur. Oyuncular hazırlıksız bir şekilde oyunu sahneler. İki tip vardır: Pişekar ve Kavuklu. —-, gölge oyunundaki Karagöz’ün; —-, Hacivat’ın özelliklerini gösterir.
Bu parçada boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisinde verilenler sırasıyla getirilmelidir?

6 / 12

Gölge oyununda —-, biraz öğrenim görmüş, gösteriş meraklısı, kendini beğenmiş yarı aydın tipidir. Arapça ve Farsça kelimeleri sıkça kullanır. Perdeye gelen hemen herkesi tanır, onların işlerine aracılık eder. Alın teriyle çalışıp kazanmaktan çok oyunun diğer kişisini çalıştırarak onun sırtından geçinmeye bakar.
Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

7 / 12

—- taklitler yaparak hikâyeler anlatan bir halk sanatçısıdır. Anlattıkları, gerçekçi halk hikâyeleridir. Aslında tiyatronun çeşitli kişilerini kişiliğinde toplamış bir aktördür. Hikâyeleri konuşma diliyle oluşturulur. Anlatımı düzyazı biçimindedir. Anlattığı olaylar, sıradan kişilerin başından geçen olaylardır.
Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

8 / 12

I. Doğaçlama oynanır.
II. Genellikle yanlış anlamalarla doğan bir kargaşayı yansıtır.
III. Piri Şeyh Muhammed Küşteri olarak kabul edildiğinden Karagöz oyununa “Küşteri Meydanı” da denir.
IV. Osmanlı’nın sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel yapısı hakkında ipuçları verir.
V. Toplumun saraydan taleplerini ve saraya tepkisini ifade etmek için oluşturulmuştur.
Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisinde Karagöz oyunu ile ilgili bir bilgi yanlışı vardır?

9 / 12

Halk tiyatrosuyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

10 / 12

Oyunun perdeye aksettirilen asıl bölümüdür. Bu bölümde çeşitli tipler oyuna katılır. Bunlar genellikle kendi ağız (şive) özellikleriyle Karagöz’le konuşturulur. Konuşmalara bazen Hacivat da karışır. Konuşmalarda komiklik ağır basar. Olaylar bir yerde düğümlenir. Sonunda başka bir tipin (efe, külhanbeyi, sarhoş vb.) perdeye gelmesiyle düğüm çözülür.
Bu parçada sözü edilen bölüm aşağıdakilerden hangisidir?

11 / 12

Karagöz bir gölge oyunudur. Bu oyunda iki temel tip vardır: —-; saf, temiz yaratılışlı halkın, —-; okumuş, ukala, kibar geçinen sınıfın temsilcisidir.
Yukarıda boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisinde verilenler sırasıyla getirilmelidir?

12 / 12

(I) Köy tiyatrosu (köy seyirlik oyunu), Karagöz ve orta oyunundan sonra ortaya çıkmıştır. (II) Köylülerin uzun kış aylarında düğünlerde, bayramlarda eğlenmek ve vakit geçirmek için düzenledikleri basit, temsili oyunlardır. (III) Köy seyirlik oyunları sözlü geleneğe bağlıdır ve anonimdir. (IV) Oyunun içeriği ve yapısı yörelere göre farklılık gösterebilir. (V) Oyun, köyde gençler ve orta yaşlılar tarafından canlandırılır; çocuklardan ihtiyarlara kadar her yaştan köylüler de bu oyunların seyircileridir.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde bir bilgi yanlışı vardır?

Puanınız

Ortalama puan şöyledir 0%

0%

Sevgili gençler, sizler için hazırladığımız Geleneksel Türk tiyatrosu online test soruları sayesinde bilgilerinizi ölçebilirsiniz.  Sınavı bitirdikten sonra mutlaka bizim için yorum kısmından geri bildirim yapmayı unutmayınız. Sorular hakkındaki görüşlerinizi, kaç doğru yaptığınızı, hatalı soru var mıydı, test seviyesi nasıldı gibi sorulara yanıtlarınızı yorum kısmından bizlere bildirmeyi unutmayınız.

Daha fazla online teste ulaşmak için bağlantıya tıklayınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Online Test Çöz

Türk Edebiyatında İlkler Online Test – 1

Sevgili gençler, sizler için hazırladığımız Türk edebiyatında ilkler online test soruları sayesinde bilgilerinizi ölçebilirsiniz.  Sınavı bitirdikten sonra …

One comment

  1. Güzel bir test olmuş sağolun