Bir Cinayetin Sebebi – Özet, Olay Örgüsü, Kişiler

Bir Cinayetin Sebebi, Sabahattin Ali’nin 1929 yılında yayımladığı “Değirmen” isimli eserinde yer alan bir öyküdür. Toplumcu gerçekçi hikâye anlayışının öncülerinden olan sanatçı, bu hikâyesinde bireysel bir konuya temas etmiş. Bir olay hikayesi örneği olan Sabahattin Ali’nin “Bir Cinayetin Sebebi” adlı hikayesini sizler için inceledik.

A- Bir Cinayetin Sebebi Özet

İstanbul ahalisinin ilginç bir zevki vardır. Halk, kahvehanede boş zaman öldürmek yerine ağır ceza mahkemelerini izlemeye gitmektedir. Ancak o günkü kalabalık çok daha farklıdır. Zira uzun zamandır beklenen bir mahkeme görülecektir. Öğretmen okulunu bitirip göreve başlamak üzere olan bir genç, tüm parasını bitirmiş, daha sonra bir komisyoncuyu öldürmüştür. Herkes bu mahkemenin sonucunu merak eder. Mahkeme heyeti önünde konuşan genç, şimdiye kadar hep yalan söylediğini, cinayetin asıl sebebini şimdi anlatacağını söyler. Bunun üzerine herkes gencin söyleyeceklerine kulak kesilir.

Genç öğretmen adayı, lise mezunu bir kızla tanıştırılır. Başlarda kıza çok alaka göstermese de kızın zekâsı karşısında etkilenir ve ona âşık olur. Sürekli girdikleri zekâ mücadelesinden hep kız galip çıkar. Bu, çocuğu kıza daha da bağlar. Ancak ilerleyen günlerde kız, çocukla olan ilişkisini bitirir. Genç, kızı nasıl etkileyeceğini düşünürken onların mahkemede bir katile nasıl hayran olduklarını görüp cinayet işlemeye karar verir ve sırf kız mahkemede kendisini görüp etkilensin diye hiç tanımadığı birini öldürür. Buna rağmen kız, çocuğun çıktığı hiçbir mahkemeye gelmez.

B- Olay Örgüsü

  • Delikanlının elleri kelepçeli biçimde mahkemeye getirilmesi ve olayları anlatmaya başlaması
  • Genç bir kızla delikanlının tanıştırılmaları
  • Çocuğun, kıza âşık olması
  • Kızın, çocuğa fazla ilgi göstermemesi
  • Sevdiği kız da dahil, insanların katillere ilgi duyduğunu gören delikanlının, cinayet işlemeye karar vermesi
  • Öğretmenliğe başlamak için aldığı harcırahı iki günde kasten bitiren delikanlının, komisyoncuya giderek adamı öldürmesi
  • Her mahkemede sevgilisinin yolunu gözlemesi ancak kızın hiçbir mahkemeye gelmemesi

C- Kişiler

Hikâyede iki ana kişi bulunmaktadır. Bu iki kişinin de isimleri verilmemiştir.

Genç çocuk: Öğretmen okulunu bitiren delikanlı göreve başlamak üzeredir. Tanıştığı kızın zekasından etkilenip ona âşık olmuştur. Ancak bu aşk uğruna, onun gözüne girebilmek adına, bir insanı öldürecek kadar saftır.
Genç kız: Lise mezunudur. Okul müsameresinde görüp beğendiği çocukla tanışmak ister. Ancak çocukla girdiği tartışmalarda hep galip gelince çocuğa ilgi göstermeye başlar. En büyük eğlencesi ağır ceza mahkemelerini izlemektir.

D- Zaman – Mekan

Zaman: Olay zamanı kısa bir dilim gibi görünse de yazar, geri dönüş tekniği kullanarak hikâyeyi birkaç senelik bir boyuta taşımıştır.

Mekân : Olay İstanbul’da geçmektedir. Tek somut mekân ise Sultanahmet Adliyesi’dir.

E- Tema – Konu

Sabahattin Ali’nin “Bir Cinayetin Sebebi” isimli hikayesinin teması aşktır. Konusu ise genç bir adamın, sevgilisinin gözüne girmek için cinayet işlemeyi göze almasıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hikaye İnceleme

Şeftali Bahçeleri | Özet, Olay Örgüsü, Kişiler, Çatışma

Şeftali Bahçeleri isimli hikâye, Refik Halit Karay tarafından 1919 yılında kaleme alınmış ve Memleket Hikâyeleri isimli eserde …