Erendiz Atasü Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Erendiz AtasüHayatı

Erendiz Atasü, 10 Nisan 1947’de Ankara’da doğmuştur. Babası Faik Sayron, matematik ve astronomi öğretmeni olup muallim mektebini bitirdikten sonra çeşitli Anadolu kentlerinde çalışmıştır. Selanik kökenli bir aileden gelen annesi Hadiye Sayron, Çapa Kız Muallim Mektebi’nden mezun olmuş ve Oxford Üniversitesi’nde İngiliz Edebiyatı bölümünde eğitim görmüştür.

Ankara Ulubatlı Hasan İlkokulu, Türk Eğitim Derneği Ankara Koleji ve Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun olan Atasü, aynı fakültede asistan olarak çalışmaya başlamış ve farmakognozi alanında 1974’te doktor, 1980’de doçent ve 1988’de profesör olmuştur. 1997’de emekliye ayrılmıştır.

Erendiz Atasü’nün Edebi Kişiliği

  • Sanatçı, feminist bilinçle kaleme aldığı öyküleri, romanları ve denemeleri ile Türk edebiyatında adından söz ettirmiştir.
  • Özellikle kentli orta sınıf aydın kadının yaşadığı sıkıntıları ve iç çatışmaları işlemiştir. Öykülerinde kadın öznelerin hem kırılgan hem dirençli kimliklerini yansıtan yazar, ataerkil toplumlarda yok sayılan kadın doğasının gerçekliğine dikkat çekmektedir.
  • İlk öykü kitapları “Kadınlar da Vardır,” “Lanetliler” ve “Dullara Yas Yakışır” tek yaşam alanı aile çevresi olan kadınların “sıkışmışlık” duygusunu incelikle anlatmıştır.
  • “Onunla Güzeldim,” “Taş Üstüne Gül Oyması” ve “Uçu” gibi eserlerinde biçim üzerine arayışlarını sürdüren Atasü, kadın tarihini mitolojik kaynaklardan da faydalanarak anlatırken kadının özgürlük arayışlarına dikkat çekmiştir.
  • Kurmaca dünyada eril söylemi reddeden yazar, dilin alt öğelerine duyarlılığı ile dikkat çekmekte, kadın karakterlerin başkaldırısını etkileyici bir dille işlemektedir.
  • Anlatımında detaylı betimlemeler ve derinlikli karakter analizleri göze çarpar. Atasü, karakterlerinin iç dünyalarını ve yaşadıkları duygusal karmaşaları başarıyla ifade edebilmek için dili ustalıkla kullanmıştır.
  • Toplumsal duyarlılığı yüksek olan Atasü, kapitalizmi ve emperyalizmi eleştiren, kadın kahramanlarının sosyal kimlik mücadelesini yansıtan önemli bir yazardır.
  • Makale ve deneme türünde de önemli eserler vermiştir. “Benim Yazarlarım,” “İmgelerin İzi” ve “Kadınlığım, Yazarlığım, Yurdum” adlı kitaplarında kendi sanat görüşünü yansıtmış ve kurmaca eserlerinin içerik ve biçim özelliklerine dair ipuçları sunmuştur.

Erendiz Atasü Eserleri

Hikâye
Kadınlar da Vardır
Lanetliler
Dullara Yas Yakışır
Onunla Güzeldim
Taş Üstüne Gül Oyması
Uçu
İncir Ağacının Ölümü
Hayatın En Mutlu An’ı
Kızıl Kale
Şairin Ölümü

Roman
Dağın Öteki Yüzü
Gençliğin O Yakıcı Mevsimi
Bir Yaş Dönümü Rüyası
Açıkoturumlar Çağı
Güneş Saygılı’nın Gerçek Yaşamı
Dün ve Ferda
Baharat Ülkesinin Hazin Tarihi

Deneme
Benim Yazarlarım
Kadınlığım, Yazarlığım, Yurdum
İmgelerin İzi
Kavram ve Slogan
Düşünce Sefaletinin Kıskacında
Bilinçle Beden Arasındaki Uzaklık
Yıllar Geçerken: Hayat ve Roman
Saldırganı Hoş Tutmak

Eleştiri
Türk Romanında Bir Gezinti
Yurdum Gurbet Olmasın

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Taşlıcalı Yahya

Taşlıcalı Yahya Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Hayatı 16. yüzyılın önde gelen divan şairlerinden biri olan Taşlıcalı Yahya’nın doğum tarihi ve yeri …