Gülten Akın Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Gülten AkınHayatı

Gülten Akın, 23 Ocak 1933 tarihinde Yozgat’ta doğmuştur. Annesi ev hanımı Emsal Hanım, babası memur Nurettin Bey’dir. Kalabalık ve geniş bir ailede büyüyen Akın, annesini kaybettikten sonra kardeşlerinin sorumluluğunu üstlenmiştir. Babasının Ankara’ya tayin istemesi ve askerlik için çağrılması ile zorlu bir süreç geçirmiştir. Akın, ilkokula Sorgun’da başlamış, eğitimine Ankara’da devam etmiştir. Cebeci Ortaokulu’nda eğitim gördüğü dönemde şiir yazmaya başlamıştır. Liseyi Atatürk Kız Lisesi’nde tamamlamış ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesine kaydolmuştur. Fakülte yıllarında çalışıp okuyarak bu süreci tamamlamıştır.

1956’da Yaşar Cankoçak’la evlenmiş ve beş çocukları olmuştur. 1958-1972 yılları arasında Yaşar Bey’in kaymakamlık görevi nedeniyle Anadolu’nun çeşitli ilçelerinde yaşamış ve burada avukatlık ve öğretmenlik yapmıştır. Halkın yoksulluğu ve ezilmişliği karşısında dik bir duruş sergileyen Akın, kadınlar için okuma yazma kursları düzenlemiş ve pek çok davada gönüllü avukat olarak bulunmuştur. 1972’de Ankara’ya döndükten sonra Türk Dil Kurumu Derleme ve Tarama Kolu’nda çalışmış ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarında kurucu ve yönetici olarak görev yapmıştır. 1978 yılında emekliye ayrılmış, 1991’de “Sevda Kalıcıdır” ile yazın faaliyetlerine geri dönmüştür. 2015’te Ankara’da vefat eden şairin kabri Karşıyaka Mezarlığı’ndadır.

Gülten Akın’ın Edebi Kişiliği

  • Son Haber gazetesinde ilk şiiri 1951’de Son Haber gazetesinde yayımlandı.
  • Başlarda şiirlerinin konusu doğa, aşk, ayrılık, özlem iken, daha sonraları 1970’lerden sonra Nazım Hikmet çizgisini benimseyerek toplumsal sorunlara yöneldi.
  • Gülten Akın, ayrılık, doğa, sevgi, kadın sorunları gibi temaları işlediği ilk şiirlerini 1956’da “Rüzgâr Saati” adlı kitabında topladı.
  • 1980 öncesi siyasi çalkantıları, halkın yaşadıklarını gözlem ve izlenimleriyle birleştirerek şiirlerine yansıttı.
  • Daha sonraki şiirlerinde toplumsal sorunlara yöneldi.
  • Şiirlerinde kadının savunmasına, kadın sorunlarına ağırlık verdi.
  • Gezip gördüğü yerlerden aldığı esinle zenginleşen ve coşkulu bir insan sevgisiyle yoğrulan şiiri, toplumsal sorunları, yaşam-halk ilişkisini öne çıkardı.
  • Şiirlerinde büyük ölçüde folklor ögelerinden yararlandı. Halk şiirinin olanaklarını ve folklor ögelerini çağdaş şiirle birleştirerek kendine özgü bir şiir ortaya koydu.
  • Şiirle ilgili yazılarını “Şiiri Düzde Kuşatmak” kitabında dile getirdi. Kitabında, halkta var olan öz ve biçimin şiire yansıtılması gerektiğini söyledi.
  • Şiirleri pek çok dile çevrildi ve kırktan fazla şiiri bestelendi.
  • Ayrıca yazarın kısa oyunları da vardır.

Gülten Akın Eserleri

Şiir
Rüzgâr Saati
Kestim Kara Saçlarımı
Sığda
Kırmızı Karanfil
Maraş’ın ve Ökkeş’in Destanı
Ağıtlar ve Türküler
Seyran Destanı
İlahiler
Sevda Kalıcıdır
Sonra İşte Yaşlandım
Sessiz Arka Bahçeler
Uzak Bir Kıyıda
Beni Sorarsan
Sevdiğim Yaz Geldi Yine
Kuş Uçsa Gölge Kalır
Celaliler Destanı

Düzyazı
Şiiri Düzde Kuşatmak
42. Gün

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Neşati

Neşati Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Hayatı Neşati, klâsik Türk edebiyatının 17. yüzyılda yetiştirdiği büyük şairlerden biridir ve Edirne’de doğmuştur. Hayatı …