İskender Pala Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

İskender Pala 2Hayatı

İskender Pala, 8 Haziran 1958’de Uşak’ın Kayaağılı köyünde dünyaya geldi. İlköğrenimine Uşak Cumhuriyet İlkokulu’nda başladı. İmam-Hatip okulunda eğitimine devam etti ve 1969 yılında bu okuldan mezun oldu. Lise eğitimini ise Kütahya Lisesi’nde yatılı olarak tamamladı. Liseyi bitirdikten sonra iki farklı alanda üniversiteye kaydoldu: İmam Hatip diplomasıyla Erzurum Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne, lise diplomasıyla da Konya’da Mühendislik Bölümü’ne yerleşti. Ancak tercihini edebiyat alanından yana kullanarak İstanbul Üniversitesi’ne geçiş yaptı ve buradan mezun oldu.

İskender Pala’nın akademik kariyeri Deniz Kuvvetleri’nde görev almasıyla başladı. Burada çeşitli görevlerde bulundu ve 1982 yılında Deniz Kuvvetleri’ne katıldı. 15 yıl süreyle Deniz Kuvvetleri’nde görev yapan Pala, astsubay okulunda da görev yaptı. 28 Şubat sürecinde ordudan atıldı. Akademik çalışmalarına devam ederek 1996-1997 yıllarında Mimar Sinan Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı. Aynı dönemde İSAM redakte kurulu üyesi ve İstanbul Kültür Üniversitesi öğretim üyeliği görevlerinde bulundu. Günümüz Türk edebiyatının en çok okunan yazarları arasında yer almaktadır.

İskender Pala’nın Edebi Kişiliği

  • İskender Pala’nın yazın hayatı şiir ve deneme yazılarıyla başladı. Eski Türk edebiyatı, özellikle Divan edebiyatı üzerine yoğunlaştı. Akademik çalışmalarının yanı sıra edebi eserler verdi. Divan edebiyatını günümüz okuruna tanıtmayı ve sevdirmeyi amaçladı. Kronolojik Divan Şiiri Antolojisi gibi eserlerle bu alandaki çalışmalarını derinleştirdi.
  • Romanlarında ve hikâyelerinde genellikle tarihsel ve kültürel temalara odaklanmış, Osmanlı dönemi ve Türk kültürü üzerine eserler verirken, bu temaları modern bir bakış açısıyla ele almıştır.
  • Eserlerinde metinlerarasılığı sıkça kullanan sanatçı; klasik edebiyatı, çağdaş edebiyatla buluşturarak derinlikli bir düşünce yapısı oluşturmuş, ince detaylara, karakter psikolojilerine ve tarihî bağlamlara dikkat çekmiştir.
  • Dil ve üslup kullanımında özgün bir tarzı vardır. Divan edebiyatının ahenkli dil yapısını günümüz diline başarılı bir şekilde aktarırken, okuyucunun kolayca anlayabileceği bir üslup geliştirmiştir.
  • Çeşitli televizyon programları da yapan sanatçı, divan şiirini yeniden sevdirerek gençlerle buluşturmuştur.
  • Sanatçı, edebi kariyeri boyunca pek çok ödül kazanmıştır. Ansiklopedik Divân Şiiri Sözlüğü ile Türkiye Yazarlar Birliği Dil Ödülü’ne, Şairlerin Dilinden adlı eseri Türkiye Yazarlar Birliği İnceleme Ödülü’ne layık görülmüştür. Ayrıca, Aydınlar Ocağı Kayseri Şubesi tarafından Yılın Edebiyat Adamı ödülü (2001) ve YTB Uşak Halk Kahramanı ödülü de bulunmaktadır. 2013 yılında Cumhurbaşkanlığı Büyük Ödülü, edebiyat dalında İskender Pala’ya verilmiştir.

İskender Pala Eserleri

Roman
Babil’de Ölüm İstanbul’da Aşk
Katre-i Matem
Şah & Sultan
Od -Bir Yunus Romanı-
Efsane -Bir Barbaros Romanı-
Bülbülün Kırk Şarkısı
Karun ve Anarşist
AbumRabum -Bir (hz.) İbrahim Romanı-
Akşam Yıldızı
İtiraf
Kalp
Leyla İle Mecnun
Kervan
A – 71

Tiyatro
Nizamülmülk
Kılıçarslan
Jennifer’ın Düğünü
Lale Devri
Darbe: Kan ve Sultan
Aşk Bir Zamanlar
Neyzen Tevfik
Vali Hanım
Süleyman

Deneme
Şairlerin Dilinden
Âyine
Aşina Güzeller
İki Dirhem Bir Çekirdek
Efsane Güzeller
Tavan Arası
Düşte Kalan
Kitâb-ı Aşk
Kırkıncı Kapı
Gözgü
Mir’at
Divane Güzeller
Mesela
Bülbülün Kırk Şarkısı
Karun ve Anarşist
Aşka Dair
İstanbulcunun Sandığı
Hoş Sadâ

Araştırma
Divan Edebiyatı
Türk Düğmeciliği ve Bahriye Düğmeleri
Bakî
Necati
Yunus Emre
Şair Fâtih: Avnî / Fâtih Sultan Mehmed
Nedîm

Antoloji
Şiirin Sultanları
Gül Şiirleri
Kronolojik Divan Şiiri Antolojisi / Divânü’d – Devâvin

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Taşlıcalı Yahya

Taşlıcalı Yahya Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Hayatı 16. yüzyılın önde gelen divan şairlerinden biri olan Taşlıcalı Yahya’nın doğum tarihi ve yeri …