İsmail Habip Sevük Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

İsmail Habip SevükHayatı

İsmail Habip Sevük, 1892 yılında Edremit’te doğdu. Jandarma binbaşısı Mustafa Habib Bey’in oğludur. İlköğrenimini Edremit’te, liseyi ise Bursa’da okudu. Yükseköğrenimini İstanbul’da Darülfünun Hukuk Mektebi’nde tamamladıktan sonra öğretmenlik mesleğini seçti. 1914’te Kastamonu’da edebiyat ve felsefe dersleri vermeye başladı. İttihat ve Terakki’nin yayın organı olan Köroğlu gazetesinde başyazarlık yaptı. 1919’da İzmir Sultanisinde öğretmenlik yapmaya başladı. İzmir’in işgalinin ardından önce Balıkesir’e, oradan Kastamonu’ya oradan da Ankara’ya geçti.

Ankara Erkek Lisesi’nde dersler veren İsmail Habib Sevük, Yunus Nadi ile tanışarak “Yeni Gün” gazetesinde yazarlığa başladı. Bir süre Anadolu Ajansı’nda çalıştıktan sonra çeşitli vilayetlerde Milli Eğitim Müdürlüğü görevinde bulundu. 1931’de Galatasaray Lisesi edebiyat öğretmenliğine atandı. Galatasaray Lisesi edebiyat öğretmeni iken milletvekilli seçildi. TBMM VII. dönemde Sinop milletvekili olarak yer aldı. Hiç evlenmeyen İsmail Habib Sevük, 1946’da emekliye ayrılarak kendisini tamamen yazmaya verdi. 17 Ocak 1954’te gırtlak kanseri nedeniyle İstanbul’da yaşamını yitirdi.

İsmail Habip Sevük’ün Edebi Kişiliği

  • Edebiyata ilgisi lise yaşlarında başlayan İsmail Habib Sevük ilk edebiyat zevkini Bursa İdadisi’ndeki edebiyat öğretmeni, Servetifünun şairlerinden Hüseyin Siret Bey’den aldı.
  • Şaşırtıcı tezatlara, ilginç karşılaştırmalara, özgün buluşlara yer veren gezi yazılarıyla tanındı.
  • Yazılarında geniş tarih kültüründen beslendi.
  • İsmail Habip Sevük, edebiyat tarihi alanında önemli çalışmalar yaptı. Özellikle 1925’te basılan “Türk Teceddüt Edebiyatı Tarihi” ile dikkatleri üstüne çekti.
  • Atatürk’le ilgili anılarını “O Zamanlar” (1936), Atatürk’ün kişiliğini ve devrimlerini değerlendiren yazılarını da “Atatürk için” (1939) adlı eserlerinde topladı.
  • Batı kültür ve sanatını oluşturan şair ve yazarların yaşamlarını ve sanatlarını, “Avrupa Edebiyatı ve Biz” adlı iki ciltlik eserinde Türk edebiyatı ile kıyaslayarak anlattı.

İsmail Habip Sevük Eserleri

Gezi Yazısı
Tuna’dan Batı’ya
Yurttan Yazılar
Cerablus Köprüsü

Araştırma-İnceleme
Türk Teceddüt Edebiyatı Tarihi
Tanzimattan Beri
Atatürk için
Avrupa Edebiyatı ve Biz
Edebiyat Bilgileri
Türk Güreşi
Mevlana
Yunus Emre

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Taşlıcalı Yahya

Taşlıcalı Yahya Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Hayatı 16. yüzyılın önde gelen divan şairlerinden biri olan Taşlıcalı Yahya’nın doğum tarihi ve yeri …