Nuri Pakdil Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Nuri PakdilHayatı

Nuri Pakdil, 1934 yılında Kahramanmaraş’ta dünyaya gelmiştir. Annesi, Hatice Vecihe Hanım; babası Emin Efendi Hoca’dır. İstanbul’un fethedildiği gün olan 29 Mayıs’ı doğum günü olarak seçmiştir. İlk ve orta öğrenimini Maraş’ta tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrenim görmüştür. Bir bakanlıkta hukuk müşavirliği ve Devlet Planlama Teşkilatı’nda uzmanlık yapmıştır. 1973 yılında memurluktan ayrılıp yayıncılık ile uğraşmıştır. Kurucusu olduğu Edebiyat Dergisi Yayınları’nda uzun yıllar boyunca onlarca kitap yayınlamıştır. Yakın tarihimizin önemli sanat ve fikir adamlarından biri olan Nuri Pakdil, 18 Ekim 2019 tarihinde hayata gözlerini yummuştur.

Nuri Pakdil’in Edebi Kişiliği

  • Henüz lise yıllarında edebiyat dünyasına adım atan Nuri Pakdil, ilk şiirlerini Kahramanmaraş’ta, Demokrasiye Hizmet Gazetesi’nde yayımlamıştır. Bu yıllarda yayıncılığa da ilgi duymaya başlayan sanatçı, lisedeyken “Hamle” isimli bir dergi çıkarmıştır. İstanbul’a gelince de haftalık bir derginin sanat sayfasını düzenlemiştir.
  • Üniversite yıllarında Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç gibi sanatçı, edebiyatçı ve düşünürlerle tanışmıştır. Bu isimler Nuri Pakdil’in fikri yapısının şekillenmesinde etkili olmuştur.
  • 1969 yılında Edebiyat dergisini çıkarmış bu dergide yayımladığı oyunları, denemeleri ve eleştirileriyle tanınmıştır. Bu dergi, Cumhuriyet döneminde Türkiye’de çıkan Büyük Doğu ve Diriliş gibi İslamcı edebiyatın önemli dergilerinden biri olmuştur.
  • Kendisini “İslamcı” olarak niteleyen sanatçı, “muhafazakâr değil devrimciyim” ifadesini kullanmıştır.
  • Filistin Şairi” olarak bilinen Nuri Pakdil Mekke, Kudüs, İstanbul ve Filistin’i şiirlerinde sıkça işlemiştir.
  • Avrupa baskılarına karşı yerli düşüncenin sağlamlığı ve egemenliğini savunan, ruhsal bunalımların kökenini Tanrı’dan kopmuşlukta gören “Biat” adlı denemeleri de önemli bir yer tutmuştur.
  • “Öz uygarlığımızı yeniden yürürlüğe koyma davasını güdenlerin edebiyat alanındaki buluşma yeridir.” sloganıyla İslami bir söylem geliştiren edebiyat ve düşünce dergisi olan Mavera’nın önemli isimlerindedir.
  • Kahramanmaraş Lisesi’nden yetişen yedi şairin hayatını anlatan “Yedi Güzel Adam” isimli dizide Kemal Uçar tarafından canlandırılmıştır.
  • 2010 yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nün, 2014 yılında ise Necip Fazıl Saygı Ödülü’nün sahibi olmuştur.

Nuri Pakdil Eserleri

Şiir
Sükût Suretinde
Ahid Kulesi
Anneler ve Kudüsler
Osmanlı Simitçiler Kasîdesi

Deneme
Biat
Bağlanma
Bir Yazarın Notları
Otel Gören Defterler
Derviş Hüneri
Klas Duruş

Oyun
Kalbimin Üstünde Bir Avuç Güneş
Put Yayımevleri

Gezi
Batı Notları

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Taşlıcalı Yahya

Taşlıcalı Yahya Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Hayatı 16. yüzyılın önde gelen divan şairlerinden biri olan Taşlıcalı Yahya’nın doğum tarihi ve yeri …