Sabri Esat Siyavuşgil Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Hayatı

Sabri Esat Siyavuşgil, 1907 yılında İstanbul’da doğmuştur. Eğitim hayatına Antalya’da başlayan sanatçı, orta öğrenimine Kadıköy Sultânîsi, İstanbul Erkek Öğretmen Okulu’nda ve İstiklâl Lisesi’nde devam etmiştir. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi son sınıfta okurken Fransa’ya gönderilmiş ve Dijon ve Lyon Üniversitelerinde felsefe eğitimi almıştır. 1942 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesine Felsefe profesörü olarak atanmıştır. Ömrünün sonuna dek öğretim üyeliğini sürdürmüş, Türk Psikoloji Derneği, Pen Kulüp başkanlığını yapmıştır. 6 Ekim 1968’de kansere yenik düşen Siyavuşgil, Zincirlikuyu Mezarlığına defnedilmiştir.

Sabri Esat Siyavuşgil’in Edebi Kişiliği

  • Sanat hayatına şiirle başlayan Sabri Esat, ilerleyen dönemlerde yazarlığının şairliğinin önüne geçtiğini düşünerek şiiri bırakmıştır.
  • İlk şiirlerini 1927’de Güneş ve Hayat dergilerinde yayımlayan Sabri Esat, 1928 yılında arkadaşları ile birlikte Cumhuriyet Döneminin ilk edebi topluluğu olan “Yedi Meşale”yi kurmuş, topluluğun dikkat çeken isimleri arasında yer almıştır. Yedi arkadaşın çıkardığı ortak kitaba on dört şiirle katkıda bulunmuştur.
  • Şiirlerinde hece ölçüsünü kullanmıştır.
  • Şiirlerinde empresyonizmin ve ekspresyonizmin etkileri görülür.
  • Şiirlerinin konusunu günlük yaşamından seçmiştir.
  • Yedi Meşaleciler dağıldıktan sonra bir süre Muhit ve Varlık dergilerinde şiirler yazmış daha sonra şiire veda ederek farklı alanlarda yazmaya başlamıştır.
  • Ruh bilimi, folklor ve eğitim konularında çalışmalar yapmıştır. Bununla beraber fıkra yazarlığı da yapmıştır.
  • Etrafında gördüklerini bir fotoğrafçı titizliğiyle olduğu gibi göstermeyi amaçlamıştır.
  • Siyavuşgil’in şiirlerinde mekân ve eşyaların insanla bütünleştiği bir anlatım tarzı görülür. Bu bakımdan Sabri Esat için mekân ve içindeki eşyalar, soluk alan, hatta konuşan, hareket eden birer canlı gibidir. Onun için mekân, dertlerin ve sevinçlerin barınağı değil, bizzat onlara ortak olandır. Siyavuşgil’in şiirlerinde insan, mekânı ve eşyalarıyla birlikte canlandırılır.
  • Fransız edebiyatından çeviriler yapmış ve asıl ününü bu çeviriler sayesinde kazanmıştır. Özellikle Cyrano de Bergrac’tan yaptığı çeviriler ses getirmiştir.
  • Ayrıca Sait Faik Abasıyanık’ın öykülerini Fransızcaya çevirmiştir.

Sabri Esat Siyavuşgil Eserleri

Şiir
Odalar ve Sofalar

İnceleme
İstanbul’da Karagöz ve Karagöz’de İstanbul
Psikoloji ve Terbiye Bahisleri
Tanzimat’ın Fransız Efkar-ı Umumiyesi’nde Uyandırdığı Yankılar
Folklor ve Milli Hayat
Roman ve Okuyucu

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Taşlıcalı Yahya

Taşlıcalı Yahya Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Hayatı 16. yüzyılın önde gelen divan şairlerinden biri olan Taşlıcalı Yahya’nın doğum tarihi ve yeri …