Edip Cansever Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Edip CanseverHayatı

Edip Cansever, 8 Ağustos 1928’de İstanbul’da doğdu. Aslen Çankırı’nın Atkaracalar Köyü’nden olan annesi Pembe Hanım ev hanımı, babası Fazlı Bey ise Kapalıçarşı’da antika dükkânı olan bir tüccardı. Eğitim hayatına 56. Yıl İlkokulunda başladı. Kumkapı Ortaokulu’ndan mezun olduktan sonra İstanbul Erkek Lisesi’ni bitirdi. Bir süre Yüksek Ticaret Okuluna devam etti; ancak ticareti tercih ederek okulu bıraktı. 1950’de Babasının Kapalıçarşı’daki turistik eşya ve halı ticarethanesinde çalışmaya başladı. İlk şiiri 1944’te İstanbul dergisinde yayınlandı. 1951’de “Nokta” dergisini çıkardı. Sekiz sayı süren bu dergi genç şairlerle ve yazarlarla tanışmasını sağladı. 1976’dan sonra sadece şiirle uğraştı. 28 Mayıs 1986’da beyin kanaması nedeniyle İstanbul’da yaşamını yitirdi.

Edip Cansever’in Edebi Kişiliği

  • Edip Cansever, İkinci Yeni şiirinin önde gelen şairlerindendir.
  • İkinci Yeni içinde en çok ve en uzun süre şiir yazan sanatçıdır. Çok değişik şiirler kaleme alıp, her şeyi denemesine rağmen bütün şiirlerinde ortak bir başarı yakalayamamış, bu nedenle “çok arayıp az bulan şair” olarak nitelendirilmiştir.
  • İlk gençlik şiirlerini 1947 yılında İkindi Üstü adlı kitabında toplayan şair, bu şiirlerinde varlıklı, her şeye yaşama sevinci ile bakan bir gencin avareliklerini, duygularını anlatmıştır.
  • 1954 yılında yayınladığı ikinci kitabı Dirlik Düzenlik’te ise kendine özgü bir şiir dili oluşturmuş; toplum eleştirisi için mizahı kullanan, düşünceyi dili içinde eritmiş bir üslupla okuyucusuna seslenmiştir.
  • Şiirlerinde anlatmaya, hatta öykülemeye büyük yer vermiş, düz yazı olanaklarından, oyunlardan, konuşmalardan bol bol yararlanmıştır. Özellikle tiyatronun olanaklarından yararlanarak kaleme aldığı uzun soluklu dramatik şiirlerle ünlenmiştir.
  • Kapalı bir imge anlayışına yaslanan, bu yüzden yadırganan, “anlamsız” diye nitelenen yapıtlar vermiştir.1963 yılından itibaren ise toplumcu, maddeci ve açık bir şiir ortaya koymuştur. “Şiiri akılla okumak” gerektiğini belirten şair uzun yıllar anlamsız şiirin karşısında olmuştur.
  • Her döneminde değişik bir üslup arayışına giren şair “Dize işlevini yitirdi.” diyerek çeşitli tartışmalara sebep olmuştur.
  • Dönemin gözde akımı varoluşçuluktan etkilenerek, bireyin arayışlarını, umutsuzluklarını, uyumsuzluğa varan yaşam ilişkilerini yansıtmaya çalışmıştır.
  • Edip Cansever, “Masa da Masaymış ha”, “Yerçekimli Karanfil” gibi şiirleriyle geniş kitlelerce beğeni toplamıştır.
  • “Yerçekimli Karanfil”le 1958 Yeditepe Şiir Ödülü’nü, Ben Ruhi Bey Nasılım ile 1977 TDK Şiir Ödülü’nü, Yeniden ile 1981 Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü’nü kazanmıştır.

Edip Cansever Eserleri

Şiir
İkindi Üstü
Dirlik-Düzenlik
Yerçekimli Karanfil
Umutsuzlar Park
Petrol
Nerede Antigone
Tragedyalar
Çağrılmayan Yakup
Kirli Ağustos
Sonrası Kalır
Ben Ruhi Bey Nasılım?
Sevda ile Sevgi
Şairin Seyir Defteri
Yeniden (toplu şiirler)
Bezik Oynayan Kadınlar
İlkyaz Şikâyetçileri
Oteller Kenti

Düz Yazı
Gül Dönüyor Avucumda
Şiiri Şiirle Ölçmek

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Taşlıcalı Yahya

Taşlıcalı Yahya Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Hayatı 16. yüzyılın önde gelen divan şairlerinden biri olan Taşlıcalı Yahya’nın doğum tarihi ve yeri …