Cezmi Ersöz Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Cezmi ErsözHayatı

Cezmi Ersöz, 3 Eylül 1959’da doğmuş olan yazar, şair ve gazetecidir. Çocukluk ve gençlik yılları İstanbul’un Altunizade ve Suadiye semtlerinde geçti. Urfa kökenli bir aileden gelen Ersöz, Albay emeklisi olan babası Alaadin Bey ve ev hanımı annesi Melek Hanım tarafından yetiştirildi. İki erkek kardeşi olan Ersöz, ailenin ortanca çocuğudur. Eğitim hayatına Kabataş Erkek Lisesi’nde başladı ve 1977’de okulunu ikincilikle bitirdi. Ardından İstanbul İktisadi Ticari İlimler Akademisi’ne bağlı Şişli Siyasal Bilimler Yüksek Okulu’nda “Siyaset ve Kamu Yönetimi” bölümünde üniversite eğitimine devam etti.

Üniversite yıllarında dayısının İstiklal Caddesi’ndeki muhasebe ve mali müşavirlik bürosunda çalışmaya başladı ve 1981’de mezun oldu. İlk edebi denemesi “57’liler ve Kimlik Bunalımı” Sanat Olayı dergisinde, ilk şiiri “Sesini Bağışla Bana” ise Varlık dergisinde yayımlandı. 1982’de askere gitti ve Polatlı Topçu ve Füze Okulu’ndaki acemi eğitiminden sonra Kıbrıs Ayvasıl’da Topçu Eğitim Birliği’nde görev aldı. Sanatçı, günümüzde de edebi faaliyetlerini sürdürmektedir.

Cezmi Ersöz’ün Edebi Kişiliği

  • Cezmi Ersöz, deneme, hikâye, röportaj, şiir, mektup, roman ve biyografi türlerinde eserler vermiştir.
  • Yazıları Sanat Olayı, Varlık, Aktüel, Deli, Leman, Hürriyet Gösteri, Öküz, Sanat Çevresi, Sombahar, E, Deve, Islık gibi dergilerde; Cumhuriyet, Güneş, Özgür Gündem, Aktüel gibi gazetelerde yayımlanmıştır.
  • Ersöz’ün yazılarında çocukluk yıllarının, özellikle annesinin ailesinin maddi çöküşüne tanık olmasının etkileri görülmektedir. Urfa ve İstanbul arasında yaşanan kimlik bunalımı, eserlerinde sıkça işlediği temalardan biridir.
  • Yazarın edebi kariyeri boyunca pek çok farklı temayı işlediği eserleri bulunmaktadır. Erken dönem eserlerinde gözlemci yanı öne çıkarken, daha sonraki eserlerinde iç gözlem ve insan psikolojisine yönelik derinlikli anlatımlar dikkat çeker. Kafka Market: Aykırı Yazılar (1991) adlı kitabında kendine has üslubunu oluşturan yazar, Son Yüzler, Kafka Market ve Hayat, Bir Emrin Var mı? (1993) adlı eserlerinde kentli insanların yaşamlarını ele almıştır. Daha sonraki eserlerinde ise içsel çatışmalar, aşk, yalnızlık, yabancılaşma ve toplumsal sorunlar gibi temalara yönelmiştir.
  • Sanatçı, eserlerinde şiir ve düz yazı iç içe geçmiş, melankolik ve hüzün dolu bir üslup benimsemiştir. Şiirlerinde ve romanlarında insanın yalnızlığı, yabancılaşması, çaresizliği, hayal kırıklıkları ve toplumsal sorunlar ön plandadır. Mizah yazılarında ince mizah ve ironi kullanmış, zamanla bu üslubunu melankoli ve hüzün ile harmanlamıştır.
  • Cezmi Ersöz’ün hayatını ve edebi kişiliğini etkileyen en önemli unsurlardan biri de yaşadığı dönem ve tanık olduğu olaylardır. Bu olaylar, onun eserlerine derinlik ve gerçeklik katmıştır. Kendine has üslubu ve muhalif tavrıyla Türk edebiyatında önemli bir yer edinmiştir.

Cezmi Ersöz Eserleri

Deneme
Son Yüzler
Kafka Market: Aykırı Yazılar
İstisnalar Kaideyi Bozar (Son Yüzler/2)
Hayat, Bir Emrin Var mı?
Ancak Bir Benzerim Öldürebilir Beni
Saçlarının Kardeş Kokusu
Annelik Oyunu Bitti
Kırk Yılda Bir Gibisin
Hayallerini Yak Evi Isıt
Bana Türkçe Bir Ekmek Ver
Şizofren Aşka Mektup
Yine Seninle Geldi Hayat
Açıkla Bana Bu Işığı
Suçtur Umutsuzluğa Kapılmak
Ölürsem Beni Seninle Ararlar Şimdi
Derinliğine Kimse Sevgili Olamadı
Hiç Bir Şey Senden Eski Değil
Kendi Kendine Konuşmaktır Aşk
Beni Asıl Hayat Aldattı
Acı Çeken Nefes

Şiir
Şehirden Bir Çocuk Sevdin Yine
Yok Karşılığı Yüzünün
Kalbimde Bir Şiir Gizli: Sevdiklerinizin Seçtiği Şiirler
Abdocan : Ölümden Başka Her Şey Olacak
Adet Kanı Mavi Olan Kadınlar
Ölmeyecek Kadar Yaralı

Röportaj
Haritanın Yırtılan Yeri

Hikâye
İçime Gir Ama Sigaranı Söndürme
Hata Yaptıysam Aramızda Kalsın: Yol Öyküleri
Düş Ülke
Müsait Olduğumda Ararım Seni
Kalp De Yürür
Vücudumu Tanıyorum – Sağlık Serisi (10 Kitap + Test İlaveli)
Güzel Ülkemi Geziyorum – 10 Kitap Takım
Uzay Serisi Gezegenleri Geziyorum – 10 Kitap Takım
Cem’in Akıllı Telefon İle İmtihanı

Roman
Şizofren Aşkın Günlükleri

Biyografi
Can’dı Yücel’di Şarabiydi
Can Baba: Bir Sevgi Duvarı Hikâyesi

Diğer
Senin Gemin Camdan Sevgili
Çözülmeler: 12 Eylül’ün Savurduğu İnsanlar

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Taşlıcalı Yahya

Taşlıcalı Yahya Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Hayatı 16. yüzyılın önde gelen divan şairlerinden biri olan Taşlıcalı Yahya’nın doğum tarihi ve yeri …