Elif Şafak Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Elif ŞafakHayatı

Elif Şafak, 25 Ekim 1971 tarihinde Fransa’nın Strazburg şehrinde doğdu. Asıl adı Elif Bilgin’dir. Babası sosyal psikolog ve akademisyen Nuri Bilgin, annesi diplomat Şafak Atayman’dır. Ortaokulu annesinin görev yaptığı Madrid’de, liseyi Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladıktan sonra, ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını aynı üniversitede Kadın Çalışmaları Bölümünde yaptı. “Bektaşi ve Mevlevi Düşüncesinde Döngüsel Evren ve Kadınsılık Anlayışı” üzerine yüksek lisans tezinin ardından; ODTÜ Siyaset Bilimi bölümünde doktorasını tamamladı.1994 yılında ilk öykü kitabını yayımlayarak edebiyat dünyasına girdi. Çeşitli gazetelerde yazarlık yaptı. Elif Şafak, günümüz Türk edebiyatının en çok okunan yazarları arasında yer almaya devam etmektedir. edebî eserlerinin yanı sıra Türkiye, Amerika ve Avrupa’da çeşitli gazete ve dergilerde yazılarını yayımlamayı sürdürmektedir.

Elif Şafak’ın Edebi Kişiliği

  • Günümüz Türk edebiyatı yazarlarından olan Elif Şafak; roman, hikâye, deneme gibi farklı türlerde eserler yazmıştır.
  • Dilde gelenekten, geçmişin birikiminden ve eski sözcüklerden sıkça yararlanmıştır.
  • Peş peşe yazdığı romanlarla geniş bir okur kitlesine hitap etmiştir.
  • Tarih, fantezi ve masal karışımı olan “Pinhan” adlı romanıyla 1998’de Büyük Mevlâna Ödülü’nü almıştır.
  • 2009’da yayımladığı “Aşk” adlı romanı Türk edebiyatında “kısa sürede en çok satan edebî eser” unvanına sahip olmuştur. “Aşk”ta iki farklı mekân ve zamanı (biri 2008 Boston, öteki 13. yüzyıl Müslüman coğrafyası) romanın dokusuna yerleştirerek Mevlana’daki aşk anlayışıyla Amerikalı bir kadının aşka bakışından hareketle “Mevlâna ile Tebrizli Şems arasındaki güçlü ruhani bağı, Şems’in öldürülmesini anlatır.
  • Şehrin Aynaları”nda değerler çatışması yaşayan ve bunalan kent insaninin iç çatışmalarını işler.
  • İngilizce olarak kaleme aldığı “Araf”ta merkezde Ömer Sipahioğlu olmak özere Amerika’ya doktora eğitimi için giden farklı dini çevre ve kültürel özelliklere sahip kişilerin orada yaşadığı kimlik bunalımını ve çatışmasını, kendilerini arafta yani boşlukta hissedişlerini ele alır.
  • Yalnızlık, yabancılık, dil ve zaman üzerine yazılan “Bit Palas”ta; mezarlıkların üzerinde yükselen bir semtte özenle inşa edilen ama giderek etrafındaki çöp kokusu nedeniyle yaşanmaz hale gelen Bonbon Palas’ın Apartmanı’nda farklı amaçlar için bir araya gelen insanların birbirleri ve çevreleriyle olan ilişkilerine yer verir.
  • Türk-Ermeni ilişkilerini konu edinen “Baba ve Piç” romanında Türklüğe basın yoluyla hakaret ettiği gerekçesiyle dava açıldıysa da beraat etmiştir. Romanda Müslüman-Türk “Kazancı” ailesiyle Amerika’da yaşayan Ermeni bir aile olan “Çakmakçıyanlar”ın 90 yıla yayılan öyküleri iç içe anlatılır.
  • Mahrem” dört yüz yıla yayılan seyretme ve seyredilme, bakma ve görme, görme ve görülme öykülerini, ikisi de farklı nedenlerle “öteki” olan iki kahramanın hayatlarında birleştirmiştir.  “Mahrem”, Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü’ne layık görülmüştür.
  • Otobiyografik özellik taşıyan “Siyah Süt”te yeni anne olan bir kadın yazarın annelik ve yazarlık serüveniyle iç hesaplaşmasını, kadınların hayatındaki kasvetli ama geçici bir dönemi anlatır.
  • Kadınlık, kimlik, kültürel bölünme, dil ve edebiyat konulu yazılarını “Med Cezir” adlı deneme kitabında bir araya getirmiştir.

Elif Şafak Eserleri

Roman
Pinhan
Aşk
Şehrin Aynaları
Mahrem
Bit Palas
Araf
Baba ve Piç
Siyah Süt
İskender
Şemspare
Ustam ve Ben
Havva’nın Üç Kızı
Otuz Dakika Otuz Sekiz Saniye (İngilizceden çeviri)

Hikâye
Kem Gözlere Anadolu
Suçlu Öyküler

Deneme
Med-Cezir
Kâğıt Helva
Firarperest
Sanma ki Yalnızsın

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Neşati

Neşati Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Hayatı Neşati, klâsik Türk edebiyatının 17. yüzyılda yetiştirdiği büyük şairlerden biridir ve Edirne’de doğmuştur. Hayatı …