Emin Bülent Serdaroğlu Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Emin Bülent SerdaroğluHayatı

Emin Bülent Serdaroğlu, 1 Mart 1886’da Halep’te dünyaya geldi. Tam adı Mehmet Emin Bülent’tir. Baba tarafından dedesi, Kırım Savaşı’nda Serdar-ı Ekrem (Başkumandan) olarak görev yapmış olan Ömer Paşa’dır ve soyadı “Serdaroğlu” buradan gelmektedir. Babası Miralay Ömer Muzaffer Bey, annesi ise Hatice Hayriye Hanım’dır. Ailenin en büyük çocuğu olan Emin Bülent’in Nimet Turgay ve Ömer Lütfi adında iki kardeşi vardı. Babasının ikinci evliliğinden ise Cezmi ve Turgut adında iki üvey kardeşi oldu.

İlk eğitimini İstanbul’da Altunizade Mektebi ve Şemsü’l-mekâtipte aldıktan sonra, Galatasaray Sultanîsi’ni tamamladı. İlk şiirlerini lise yıllarında yazmaya başlayan Emin Bülent, aynı zamanda futbola ilgi duyarak 1905 yılında arkadaşlarıyla birlikte Galatasaray Spor Kulübü’nü kurdu. Birinci Dünya Savaşı sırasında Suriye ve Çanakkale cephelerinde bulundu ve 1921 yılında gönüllü olarak Balkan Savaşı’na katıldı.

1918 yılında Sait Paşa’nın kızı Melek Hanım ile evlendi ve bu evlilikten Sârâ adında bir kızı oldu. Kızı Sâra’nın Nûr adında bir torunu vardır, ancak Emin Bülent torununu göremeden vefat etti. Çeşitli devlet kurumlarında ve özel sektörlerde görev yapan Emin Bülent, son olarak Ankara Merkez Bankası’nda çalıştı. Mide rahatsızlığı nedeniyle hastaneye başvurduğunda, ülser teşhisi konuldu ancak hastalığının karaciğer kanseri olduğu anlaşıldı. Tedavi gördükten bir süre sonra 29 Kasım 1942’de Göztepe’deki evinde hayatını kaybetti.  Mezarı Çamlıca’daki Selami Efendi Mezarlığı’ndadır.

Emin Bülent Serdaroğlu Edebi Kişiliği

  • Fecriati edebiyatının kurucularındandır.
  • Henüz lise yıllarında yazdığı şiirlerle tanınmıştır.
  • Galatasaray Lisesi’nde iyi bir Fransızca öğrenen, devrin edebî kültürünü iyi bilen sanatçı, yetiştiği dönem bakımından Edebiyatıcedîdecilerin etkisindedir. Bu nedenle eserlerinde onların konu, dil ve imajlarının etkisi görülür.
  • İlk şiirleri, destansı bir özellik gösterir. Bu şiirlerindeki söyleyişiyle Namık Kemal’i, dili kullanması bakımından Tevfik Fikret’i andırır. Daha sonra yazdığı şiirlerinde aşk, ayrılık, ölüm düşüncelerini işler. Aynı zamanda, “Dev Şarkısı, Bir Destan Gibi” şiirlerinde başlangıçtaki destansı şiir anlayışını devam ettirir.
  • Emin Bülent Serdaroğlu, şiirlerinde Ahmet Haşim‘den önemli ölçüde etkilenmiştir.
  • Bireysel konuların yanında, milli ve toplumsal konuları da işlemiştir.
  • Yunanlılara karşı yazdığı “Kin” şiiriyle ünlenir. Şiir, bir milletin tarihî bir dönemindeki hissiyatını ifade etmesi bakımından millete mal olmuştur. Bu şiir, Victor Hugo’nun “Mavi Gözlü Yunan Çocuğu” isimli şiirine bir naziredir.
  • Bütün şiirleri dikkate alındığında, lirik, destanî konuları sanatlı bir söyleyişle işleyen bir sanatçı olduğu söylenebilir.
  • Şiirlerinde vezin ve uyak gibi şekle ait söyleyiş kusurları vardır.
  • Şiirlerini sağlığında kitap hâlinde yayımlayamamıştır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Neşati

Neşati Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Hayatı Neşati, klâsik Türk edebiyatının 17. yüzyılda yetiştirdiği büyük şairlerden biridir ve Edirne’de doğmuştur. Hayatı …