Kemalettin Kamu Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Kemalettin KamuHayatı

Kemalettin Kamu, 15 Eylül 1901’de Bayburt’ta doğmuştur. Eğitimine Arapça ve Farsça dersleri alarak başladı, fakat ağabeyi Hüsnü’nün etkisiyle bu eğitimini yarıda bıraktı. Dışarıdan sınavlara girerek rüştiyeye kaydoldu ve babasının Erzincan-Refahiye’ye atanmasıyla orada eğitimine devam etti. Babası emekli olduktan sonra halkın ısrarıyla belediye başkanı oldu ve Kemalettin Kâmi de tahrirat kâtipliğine vekâleten tayin edildi. Babasının ölümü ve Rus işgali nedeniyle annesiyle birlikte Sivas ve Kayseri’ye gitti. Daha sonra ağabeyinin yanına Bursa’ya taşındı ve İstanbul Erkek Öğretmen Okulu’na kaydoldu.

İlk şiirlerini okul arkadaşlarının çıkardığı Hayat dergisinde yayımladı. İstanbul’un işgali nedeniyle okulu bitirmeden ayrıldı ve Ankara’ya geçti. Matbuat Umum Müdürlüğü’nde istihbarat kâtipliği yaptı. Millî Mücadele’den sonra İstanbul’a gidip eğitimini tamamladı, ancak Anadolu Ajansı’ndaki görevine geri döndü. Ajansın şirket haline gelmesiyle hissedar oldu ve çeşitli yöneticilik görevlerinde bulundu. 1929’da Anadolu Ajansı’nın İstanbul teşkilatını kurdu. 1933’te Paris’e gönderildi ve burada Fransızca öğrenip ekonomi ve politika eğitimi aldı. Paris dönüşünde Ankara’ya döndü ve 1939’da Rize’den milletvekili seçildi. Siyasi kariyeri sırasında şiir ilhamı zayıfladı. Sağlık sorunlarına rağmen siyasette aktif kaldı ve 6 Mart 1948 tarihinde kalp krizi sonucu öldü. Ankara Asri Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Kemalettin Kamu’nun Edebi Kişiliği

  • Cumhuriyet döneminde “milli edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren şairler” arasındadır.
  • Küçük yaşta şiire ilgi duymaya başlamış, henüz öğrenciyken yazdığı ilk şiiri “Şam”, Bursa Mecmuası’nda yayımlanmıştır.
  • İstanbul’un işgali üzerine yazdığı “Gurbet” isimli şiiriyle dikkatleri üzerine çekmiş, bu andan itibaren “Gurbet Şairi” olarak anılmıştır.
  • Kurtuluş Savaşı yıllarında yazdığı milli heyecanı yüksek şiirleriyle kısa bir zamanda tanınmış ve sevilmiştir.
  • İzmir’in işgali üzerine “Türk’ün İlahisi” isimli şiiri kaleme almıştır.
  • İstiklal marşı yarışmasına katılmış ancak istediği neticeyi elde edememiştir.
  • Şiirlerinde yurt sevgisi, aşk ve gurbet temalarını sıklıkla işlemiştir.
  • İlk şiirlerinde aruz ölçüsünü kullansa da kendisine asıl ününü getiren şiirlerini hece ölçüsü ile yazmıştır.
  • Şiirleri teknik açıdan oldukça başarılıdır. Dil ve ahenk açısından son derece kuvvetli eserler meydana getirmiştir.
  • Bingöl Çobanları” adlı şiiri, edebiyatımızın en güzel pastoral şiirleri arasında gösterilmektedir. Gurbet Geceleri, Gurbette Renkler, Kimsesizlik, Güz, İzmir’e Tahassür, Hazan Yolcusunda, İrşad, Söğüt şairin sevilen şiirleri arasındadır.
  • Kemalettin Kamu, “Çankaya” isimli şiiriyle, cumhuriyet rejimine olan bağlılığını adeta bir dini inanca dönüştürmüş, bu nedenle kimi kesimlerin tepkisini çekmiştir.
  • Çok fazla şiir yazmamış, az ve öz şiir yazmayı ilke edinmiştir.

Kemalettin Kamu Eserleri

Kemalettin Kamu, yaşamı sırasında herhangi bir eser yayımlamamıştır. Şiirleri ölümünden sonra Rıfat Necdet Evrimer tarafından “Kemalettin Kamu, Hayatı, Şahsiyeti ve Şiirleri” (1949) adlı kitapta toplanmıştır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Taşlıcalı Yahya

Taşlıcalı Yahya Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Hayatı 16. yüzyılın önde gelen divan şairlerinden biri olan Taşlıcalı Yahya’nın doğum tarihi ve yeri …