Mustafa Miyasoğlu Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Mustafa MiyasoğluHayatı

Mustafa Miyasoğlu, 14 Ağustos 1946’da Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde doğmuştur. Dedesi Mustafa Ağa’nın yanında büyümüş ve onun kişiliği üzerinde büyük etkisi olmuştur. Babası Osman, okuma-yazma bilmemesine rağmen hafızası ve hesap yeteneği ile tanınır. Miyasoğlu, biri kız olmak üzere dört kardeştir.

İlkokulu Safa Bey İlkokulu ve Mehmet Karamancı İlkokulu’nda tamamladıktan sonra, bir yıl berber çırağı olarak çalışmıştır. Ortaöğrenimini Askerî Kayseri Ana Tamir Tank Tamirhanesinde Orta Sanat Okulu’nda tamamlamış, liseyi ise Kayseri Akşam Lisesi’nde bitirmiştir. 1967’de İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne girmiş ve buradan 1973’te mezun olmuştur.

Askerliğini 1975’te İzmir Bornova’da kısa dönem olarak yapmıştır. 1976’da Nilüfer Hanım ile evlenmiş ve bu evlilikten üç çocuğu olmuştur. Miyasoğlu, öğretmenlik kariyerine İzmit İmam Hatip Lisesi’nde başlamış, daha sonra İstanbul Şehremini Lisesi’nde devam etmiştir. Mimar Sinan Üniversitesi’nde Türk Dili okutmanı olarak görev yapmış, 1988-1992 yılları arasında Pakistan’da İslamabad Yabancı Diller Enstitüsü’nde Yrd. Prof. olarak çalışmıştır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları repertuar kurulu üyeliği ve Tuzla Belediyesi’nde kültür danışmanlığı görevlerinde bulunmuştur. Sanatçı, Ağustos 2013’te İstanbul’da vefat etmiştir.

Mustafa Miyasoğlu’nun Edebi Kişiliği

  • Mustafa Miyasoğlu, edebiyatın birçok türünde eser vermiş ancak daha çok romancı olarak tanınmıştır. İlk romanı “Kaybolmuş Günler“, üniversite öğrencisi iken yazılmış ve 1968 kuşağının tedirginliklerini yansıtmaktadır.
  • Romanlarında genellikle Türk-İslam kültür ve medeniyet değerlerini temsil eden kişiler ile modernist değerleri temsil eden kişiler arasındaki çatışmalara yer vermiştir.
  • Lise yıllarında Necip Fazıl ve Peyami Safa‘nın eserlerinden etkilenmiş, üniversite yıllarında Ahmet Hamdi Tanpınar ve Haldun Taner‘in etkisi altında kalmıştır.
  • Eserlerinde gelenekten yeniliğe, aktüel olandan tarihi ve dini köklere giden bir anlayışı benimsemiş, Türk-İslam kültür ve medeniyet değerlerini modern yaşam biçimiyle çatışma içinde ele almıştır.
  • Dil ve üslup açısından zengin, kıvrak ve sade bir anlatımı tercih etmiştir.
  • Miyasoğlu’nun hikayeleri ve yazıları çeşitli dergilerde ve gazetelerde yayınlanmıştır. 1982’de Suffe Yayınları’nı kurmuş ve kültür, sanat alanında önemli çalışmalara imza atmıştır.
  • Şiirlerinde yalnızlık, aşk, büyük şehirde yaşayan Anadolu Türklerinin tedirginliği, tarih, milli ve manevi değerler ön plandadır.

Mustafa Miyasoğlu Eserleri

Şiir
Rüya Çağrısı
Devran
Hicret Destanı
Bir Gülü Andıkça
Kalbimin Coğrafyası

Roman
Kaybolmuş Günler
Dönemeç
Güzel Ölüm
Yollar ve İzler
Bir Aşk Serüveni

Hikâye
Pancur
Devrim Otomobili

Deneme
Edebiyat Geleneği
Devlet ve Zihniyet
Muhacir
Roman Düşüncesi ve Türk Romanı
Kültür Hayatımız
Edebiyat Sohbetleri
Bir Gönül Medeniyeti
Zamansız Bahçeler

Biyografi
Necip Fazıl Kısakürek
Asaf Hâlet Çelebi (Semih Güngör takma adıyla çıktı)
Haldun Taner
Ziya Osman Saba

Antoloji
Çağdaş İslâmî Şiirler Antolojisi
Gül Şiirleri Antolojisi

Çeviri
Dede Korkut Kitabı
Çengi (1997. Ahmet Mithat’tan sadeleştirme roman)

Sohbet
Sanat ve Edebiyat Konuşmaları

Gezi Yazısı
Zügüdar (Babil’den Tac Mahal’e)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Taşlıcalı Yahya

Taşlıcalı Yahya Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Hayatı 16. yüzyılın önde gelen divan şairlerinden biri olan Taşlıcalı Yahya’nın doğum tarihi ve yeri …