Ahmet Ümit Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Ahmet ÜmitHayatı

Ahmet Ümit, 12 Temmuz 1960 tarihinde Gaziantep’te doğmuştur. İlköğrenimini tamamladıktan sonra Gaziantep Anadolu Lisesi’nde öğrenim görmeye başlamış, lise yıllarında sol gruplarla temas kurmuştur. Karıştığı bir kavga yüzünden Gaziantep’ten uzaklaştırılmış, liseyi Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde bitirmiştir. Yükseköğrenimini Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünde görmüştür. 1985-1986 yılları arasında TKP tarafından gönderildiği Moskova Sosyal Bilimler Akademisi’nde eğitim görmüştür. 1990 yılında arkadaşlarıyla birlikte “Yine Hişt” isimli kültür-sanat dergisini çıkarmıştır. Ahmet Ümit, günümüz Türk edebiyatının en çok okunan yazarları arasındadır.

Ahmet Ümit’in Edebi Kişiliği

  • Edebiyat dünyasına şiirle başlasa da ününü polisiye roman türünde verdiği eserlerle elde etmiş, genç yazarların bu alanda yazmasında etkili olmuştur.
  • Türk edebiyatında polisiye roman türünün öncülüğünü yapmıştır.
  • Bazı yapıtları TV dizisine ve uzun metrajlı filme aktarılmıştır.
  • Eserleri birçok yabancı dile çevrilmiştir.
  • 1992’de yayımlanan ilk öykü kitabı “Çıplak Ayaklıydı Gece” aynı yıl Ferit Oğuz Bayır Düşün ve Sanat Ödülü’nü almış, kitap aynı zamanda yazarın edebiyat dünyasında tanınmasında önemli rol oynamıştır.
  • Gerilim duygusunun üst seviyede olduğu “Sis ve Gece”, yabancı dile çevrilen ilk Türk polisiye romanı olmuştur. Eser sinemaya uyarlanmıştır.
  • 2012’de yayımlanan Sultanı Öldürmek aşk, tarih ve polisiye roman özelliği taşır. Eserde, İstanbul’un fethi ile ilgili farklı görüşlere sahip bilim insanları arasındaki olaylar, konuşmalar aşk ve cinayet ele alınır. Başlıca kahramanları Müştak, sevgilisi Prof. Nüzhet ve Nüzhet’in hocası Prof. Tahir Hakkı’dır. Nüzhet’in öldürülmesi ve katilin bulunmaya çalışılması esere polisiye roman niteliği verir. Olaylar anlatıcı konumundaki Müştak (ben anlatıcı) aracılığıyla verilmiştir. Müştak’ın iç monologları esere farklı bir özellik katmıştır.
  • “Bab-ı Esrar” romanında Şems-i Tebrizî’nin öldürülüşünü, Türk edebiyatında postmodernizmin başat eğilimlerinden olan felsefenin dine, metafiziğe eğilimini Mevlevilik/Mevlâna bağlamında ele almıştır. Eser, dokusuna katılan Mevlevilik-mistisizm-metafizik bilgilerle felsefi roman özelliği de kazanmıştır.
  • Annesinden dinlediği masalları düzenleyip polisiye roman kurgusuyla yazdığı “Masal Masal İçinde” adlı kitabı bazı özel okullarda ders kitabı olarak okutulmuştur.

Ahmet Ümit Eserleri

Roman
Sis ve Gece
Sultanı Öldürmek
Bab-ı Esrar
Kar Kokusu
Patasana
Kukla
Beyoğlu Rapsodisi
İstanbul Hatırası
Beyoğlu’nun En Güzel Abisi
Aşk Köpekliktir
Ninatta’nın Bileziği
Kavim
Elveda Güzel Vatanım
Kırlangıç Çığlığı
Aşkımız Eski Bir Roman
Kayıp Tanrılar Ülkesi
Bir Aşk Masalı

Çizgi Roman
Başkomiser Nevzat – Çiçekçinin Ölümü
Başkomiser Nevzat – Tapınak Fahişeleri
Başkomiser Nevzat – Davulcu Davut’u Kim Öldürdü

Hikâye
Çıplak Ayaklıydı Gece
Bir ses Böler Geceyi
Agatha’nın Anahtarı
Şeytan Ayrıntıda Gizlidir

Şiir
Sokağın Zulası

Deneme
İnsan Ruhunun Haritası

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Taşlıcalı Yahya

Taşlıcalı Yahya Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Hayatı 16. yüzyılın önde gelen divan şairlerinden biri olan Taşlıcalı Yahya’nın doğum tarihi ve yeri …