Hayatı
Cahit Külebi, 9 Ocak 1917 tarihinde Tokat’ın Zile ilçesinde Çeltek köyünde doğdu. İlk ve ortaokulu Tokat’ta tamamladıktan sonra Sivas Lisesi’nden mezun oldu. 1940 yılında İstanbul Yüksek Öretmen Okulu Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Askerlik dönüşü başladığı edebiyat öğretmenliğini Antalya Lisesi, Ankara Devlet Konservatuar Ankara Gazi Lisesi’nde sürdürdü. 1956’da Milli Eğitim Müfettişliğine, 1960’ta İsviçre Kültür Ataşeliğine atandı. Yurda döndükten sonra müfettişlik görevine döndü. 1969’da Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı’na getirildi. 1973’te bu görevinden istifa ederek yeniden başmüfettişliğe döndü. 1973’te kendi isteğiyle emekli oldu. Emekli olduktan sonra önce Türk Dil Kurumu Yayın Kolu Başkanı olarak, daha sonra Genel Yazman olarak çalıştı. 20 Haziran 1997 tarihinde Ankara’da hayatını kaybetti.
Cahit Külebi’nin Edebi Kişiliği
- Cahit Külebi, 1940 sonrasında başlayan şiirimizin yenileşmesi hareketinde kendine özgü bir yer edinmiş şairlerimizdendir.
- İlk şiirleri “Nazmi Cahit” takma ismiyle 1938’de Gençlik dergisinde yayımlanmıştır.
- 1946 yılında ilk şiir kitabı “Adamın Biri” yayınlandı. 1949’da çıkan ikinci kitabı “Rüzgâr”da “Garip” anlayışına yaklaştı.
- “Hikâye” ve “Atatürk Kurtuluş Savaşı’nda” adlı şiirleriyle geniş kitlelerce tanınıp sevildi.
- Günün moda eğilimlerine bağlanmayıp yeni şiirin olanaklarıyla geleneği ustaca birleştirerek ve yalın bir imge düzeni içinde kendine özgü bir söyleyişle Anadolu insanının yaşamını dile getiren memleket şiirleri yazmıştır.
- Kendini Karacaoğlan’ın bacanağı sayan bir anlayışla halk şiirine yakınlık duyarak şiirlerinde halk deyişlerinden, türkülerden yararlanmıştır.
- Şirini “yeni romantizm” diye adlandırarak yapıcı, toplumcu, gerçekçi, iyimser bir şiir olarak tanımlamıştır.
- Şiirleri memleket şiirleri, aşk şiirleri, destanlar olmak üzere üç grupta toplanabilir.
- 1955 yılında “Yeşeren Otlar” ile Türk Dil Kurumu Sanat Ödülü’nü; 1981 “Yangın” ile de Yeditepe Şiir Ödülü’nü kazandı.
Cahit Külebi Eserleri
Şiir
Atatürk Kurtuluş Savaşında
Yeşeren Otlar
Süt
Şiirler
Türk Mavisi
Sıkıntı ve Umut
Yangın
Güz Türküleri
Güzel Yurdum
Zerdali Ağacı
Rüzgar
Kamyonlar Kavun Taşır
Biz Biliriz Bizim İşlerimizi
Herkesin Bir Derdi Var
Ekin’in Göz Yaşları
Sana Borçluyuz
Alacakaranlıkta
Çürüyen Otlar
Özgürlük
Uçak Yolculuğu
Anı
İçi Sevda Dolu Yolculuk
Düz yazı
Şiir Her Zaman