Pınar Kür Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Pınar KürHayatı

Pınar Kür, 15 Nisan 1943 tarihinde Bursa’da doğdu. Annesi, İsmet Hanım, babası ise Azerbaycan Türklerinden Behram Kür’dür. Teyzesi, şair ve yazar olan Halide Nusret Zorlutuna, kuzeni de romancı Emine Işınsu’dur. Annesi de babası da öğretmen olan Pınar Kür, lise eğitimini Robert Kolej’de gördü. Lisans eğitimini Queens College ve Boğaziçi Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra Sorbonne Üniversitesi’nde Karşılaştırmalı Edebiyat üzerine doktora yaptı.  İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller okulunda İngilizce okutmanı oldu. 1964 yılında tiyatro oyuncusu Can Kolukısa ile yapmış, beş yıl süren bu evliliğinden Emrah adında bir oğlu olmuştur. Bir dönem televizyonda “Haydi Gel Bizimle Ol” isimli bir program da yapan Pınar Kür, Bilgi Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde öğretim görevlisidir.

Pınar Kür’ün Edebi Kişiliği

  • Toplumsal sorunları ve bu sorunlar içinde önemli bir yer tutan kadınların özgürlüğünü, bireysel dertlerini, cinsel yönden sömürülmelerini ele almıştır.
  • Kadının eylemci yanını öne çıkaran, onların özgürlüklerini kazanmaları için sadece sınıfsal mücadeleyi yeterli görmemiş, siyasal çatışmalara da işaret etmiştir.
  • Romanlarında yaşadığı zaman ve mekândan şikâyet eden kişilerin iç dünyalarındaki huzursuzlukları, yalnızlıkları ve açmazları birey-toplum değerleri uyuşmazlığında ele almıştır.
  • 1979’da yayımlandıktan altı ay sonra yasaklanan ve iki yıl sonra serbest bırakılan “Yarın Yarın” romanıyla dikkat çekmiştir. 12 Mart dönemini eleştirdiği romanında varlıklı bir çevreden gelen ve mutsuz olan bir evlilik geçiren genç bir kadın Seyda ile aynı çevreden radikal sol örgütlere katılmış bir gencin 12 Mart darbesi çerçevesinde buluşan yaşamlarını konu edinmiştir.
  • Müstehcenliği nedeniyle yasaklanan sonra serbest bırakılan “Asılacak Kadın” adlı romanında, cinsel bakımdan sömürülen ve sonunda cinayete sürüklenen genç bir kadının, Melek’in serüvenini konu edinmiştir.
  • “Küçük Oyuncu”da bir süre aralarında bulunduğu tiyatro çevresini ve sanat-insan ilişkilerini anlatmıştır.
  • Müstehcen olduğu iddiasıyla bir süre yasaklanan sonra aklanan “Bitmeyen Aşk” adlı eseri Türkçe üstkurmaca bir metindir. (Üstkurmaca; gerçek ile kurmaca arasındaki ilişkiyi sorgulamak için bilinçli ve sistemli olarak dikkâti, anlatının bir kurmaca olduğuna çeken kurmaca türüdür.)
  • Bir Cinayet Romanı”nda polisiye roman tekniğini kullanarak aslında bu tarz romanları alaya almış ve eserini garip bir aşk hikâyesine dönüştürmüştür. Romanın kahramanı bir matematik profesörüdür.
  • Bir Deli Ağaç’ta topladığı hikayelerini aşk ve ölüm teması etrafında geliştirmeyi arka planda da hayatın güzelliklerini anlatmayı amaçlamıştır.
  • “Akışı Olmayan Sular” adlı hikâyesi 1984’te Sait Faik Hikâye Armağanı’na layık görülmüştür.
  • Murathan Mungan, Faruk Ulay, Elif Şafak ve Celil Oker ile birlikte “Beşpeşe” isimli romanı yazdı.
  • Çeviri alanında da önemli işlere imzasını attı.

Pınar Kür Eserleri

Roman
Yarın Yarın
Küçük Oyuncu
Asılacak Kadın
Bitmeyen Aşk
Bir Cinayet Romanı
Sonuncu Sonbahar
Sadık Bey
Cinayet Fakültesi

Öykü
Akışı Olmayan Sular
Bir Deli Ağaç
Hayalet Hikâyeleri

Çeviri
Bağla Şu İşi
Aç Sınıfın Laneti

Söyleşi Kitabı
Aşkın Sonu Cinayettir – Mine Söğüt – 2006 – Pınar Kür ile söyleşi

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Neşati

Neşati Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Hayatı Neşati, klâsik Türk edebiyatının 17. yüzyılda yetiştirdiği büyük şairlerden biridir ve Edirne’de doğmuştur. Hayatı …