Sabahattin Eyüboğlu Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Sabahattin EyüboğluHayatı

Sabahattin Eyüboğlu, 1908 yılında Trabzon’da dünyaya geldi. Ressam-şair Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun ağabeyidir. Trabzon Lisesi’nde son sınıf öğrencisiyken öğretim üyesi yetiştirmek amacıyla açılan sınavı kazanarak Fransa’ya gitti. Sanat tarihi ve estetik öğrenimi gördü. 1932’de Türkiye’ye dönerek İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde doçentlik, 1939-1947 yıllarında Millî Eğitim Bakanlığı’nda müfettişlik, Talim Terbiye Kurulu Üyeliği, Tercüme Bürosu’nda başkanlık, Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü’nde öğretmenlik yaptı. 1947’de Fransa’ya gitti. Dönüşünde yeniden müfettiş olarak görevlendirildi.

1950’de Edebiyat Fakültesi’nde, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde ve İstanbul Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu’nda sanat tarihi dersleri verdi. 27 Mayıs darbesinden sonra “147”ler adıyla bilinen, üniversiteden uzaklaştırılan öğretim üyeleri arasında yer aldı. Yeniden göreve çağrılınca yalnız İTÜ’deki derslerini sürdürdü. 13 Ocak 1973’te İstanbul’da kalp krizinden öldü.

Sabahattin Eyüboğlu’nun Edebi Kişiliği

  • Sabahattin Eyüboğlu; deneme, eleştiri ve incelemeleriyle ilgi görmüş, 1940’lardan sonra hümanist ve halkçı düşüncenin öncülüğünü yapmıştır.
  • Azra Erhat ve Halikarnas Balıkçısı’yla birlikte Türk kültürünü “Anadolu hümanizmi” kavramıyla açıklayarak yeni bir kültür yorumu getirmiştir.
  • Montaigne, Ömer Hayyam, Jean-Paul Sartre gibi sanatçılarının eserlerini Türkçeye çevirmiştir.
  • 1930’lu yıllardan itibaren yazmaya başlamış, Hakimiyet-i Milliye ve Tan gibi gazetelerde, Kültür Haftası, İnsan, Varlık gibi dergilerde yazıları yayınlanmıştır.
  • Orhan Veli Kanık, Nurullah Ataç, Melih Cevdet Anday ile birlikte Tercüme dergisini çıkarmıştır.
  • Mazhar Şevket İpşiroğlu’yla birlikte Avrupa Resminde Gerçek Duygusu, Fatih Albümüne Bakış gibi sanat tarihi kitapları yazmış; eski Anadolu uygarlıkları üzerine belgesel filmler yapmıştır.

Sabahattin Eyüboğlu Eserleri

İnceleme-Deneme-Eleştiri
Mavi ve Kara
Sanat Üzerine Denemeler
Yunus Emre’ye Selam
Pir Sultan Abdal
Anadolu Ormanları
Anadolu Yolları
Siyah Kalem
Hitit Güneşi
Surname

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Neşati

Neşati Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Hayatı Neşati, klâsik Türk edebiyatının 17. yüzyılda yetiştirdiği büyük şairlerden biridir ve Edirne’de doğmuştur. Hayatı …