Tarık Dursun K. Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Tarık Dursun K.Hayatı

Asıl adı Tarık Dursun Kakınç olan Tarık Dursun K., 26 Mayıs 1931 tarihinde, maliye memuru Mehmet Halit Bey ile ev hanımı Neriman Ayşe Hanımın ikinci erkek çocuğu olarak İzmir Karşıyaka Bostanlı Mahallesinde doğdu. İlköğrenimine İzmir Dumlupınar İlkokulu’nda başladı, ancak babasının evi terk etmesi ve annesinin Muzaffer Gögen ile evlenmesi nedeniyle Ankara Necati Bey İlkokulu’nda tamamladı. Üvey babası Muzaffer Gögen’in Balıkesir Orman İşletmesi’nde göreve başlamasıyla Balıkesir’e taşındı ve çocukluğu ailesinin sorunları içinde geçti. Annesinin Ankara’ya dönme kararı üzerine, ağabeyi Faruk Kakınç’ın da yönlendirmesiyle, Ankara IV. Ortaokulu’nda orta öğrenimine başladı, ancak tamamlayamadı. 1950’de dışardan bitirme sınavlarına girerek ortaokul diplomasını aldı ve eğitim hayatını sonlandırdı.

Yaşamı boyunca gazetelerde çalıştı, senaryo yazarlığı ve rejisörlük yaptı. Milliyet gazetesinde yaptığı kitap tanıtma yazıları ile tanınan sanatçı, Bir dönem Milliyet Yayınevi’ni yönetmiş, daha sonra da Koza Yayınları’nı kurmuştur. 11 Ağustos 2015 tarihinde İzmir’de hayatını kaybetmiştir.

Tarık Dursun K.’nin Edebi Kişiliği

  • Tarık Dursun K., edebiyatımızda kısa hikâye türünün modern bir çizgiye oturtulmasında önemli rol oynamıştır.
  • Hikâyelerinde belli bir konu aramayan ve uzun yıllar tasarladıklarını zamanı gelince yazan sanatçı, daha çok büyük şehir insanını ve Ege bölgesindeki insanların yaşayışlarını ele almıştır.
  • Sait Faik Abasıyanık ve Memduh Şevket Esendal gibi o da sıradan insanların yaşayışlarını konu edinmiştir.
  • Hikâyelerinde halk kültüründen, masallardan yararlanan sanatçı, şehir hayatındaki gözlemlerine dayanarak gündelik olayları anlatmıştır.
  • Eserlerinde samimi bir üslup; basit, anlaşılır ve yer yer alaycı bir dil kullanmıştır.
  • Romanlarında iyi ve çaresiz insanları köşeye sıkıştıran ve bunun bedelini canlarıyla ödeyenler yer almaktadır.
  • Hikâye kitaplarından “Ona Sevdiğimi Söyle”de dostluğun, kırgınlığın insan ruhundaki derinliğini, “Ömrüm Ömrüm”de Avusturya’daki işçileri, “Yabanın Adamları”nda değişik kesimlerdeki insanların trajik durumlarını, “Vezir Düşü” ve “Bahriyeli Çocuk”ta çocukluk ve gençlik hatıralarını işlemiştir.
  • Romanlarından “İnsan Kurdu”nda karısını kaçıranları öldürerek karısıyla birlikte kaçarken yakalanmalarını, “Deniz Kanı”nda sünger avcılarının çilesini, “Rıza Bey Aile Evi”nde çocukları ve gençlik anılarını dile getirmiştir.
  • Kopuk Takımı romanında Hasan’ın avare yaşamını, dikiş tutmayan aşklarını ve İzmir’den İstanbul’a çalışmaya gidişini anlatır.
  • “Güzel Avrat Otu” hikâyesiyle TDK Hikâye Ödülü’nü, “Yabanın Adamları” ve “Ona Sevdiğimi Söyle” adlı hikâyeleriyle iki kez Sait Faik Armağanı’nı kazanmıştır.

Tarık Dursun K. Eserleri

Roman
Kopuk Takımı
Rıza Bey Aile Evi
İnsan Kurdu
Sabah Olmasın
Denizin Kanı
Gün Döndü
Hoşça Kal Küçük
Kayabaşı Uygarlığının Yükselişi ve Birdenbire Çöküşü
Alçaktan Uçan Güvercin
Kurşun Ata Ata Biter
İyi Geceler Dünya
Bağışla Onları
Ağaçlar Gibi Ayakta
Bizimki Zor Zanaat
Alo Harika Hanım Nasılsınız?
Kutup
Sessiz Çığlık
Son Yol- 68’lerin Gözyaşları

Hikâye
Güzel Avrat Otu
Yabanın Adamları
Ona Sevdiğimi Söyle
Atmacanın Oğlu
Hasangiller
Vezir Düşü
Sevmek Diye Bir Şey
36 Kısım Tekmili Birden
Bağrı Yanık Ömer ile Güzel Zeynep
Bahriyeli Çocuk
İmbatla Dol Kalbim
Ömrüm Ömrüm
Aşk Allahaısmarladık
Yaz Öpüşleri
Dulevi
Sümbülteber
Hepsi Hikâye

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Taşlıcalı Yahya

Taşlıcalı Yahya Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Hayatı 16. yüzyılın önde gelen divan şairlerinden biri olan Taşlıcalı Yahya’nın doğum tarihi ve yeri …