Emine Işınsu Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Emine IşınsuHayatı

Emine Işınsu, 17 Mayıs 1938’de Kars’ta doğmuştur. Babası Bulgaristan Türklerinden Tümgeneral Aziz Vecihi Zorlutuna, annesi ise Erzurum’un tanınmış ailelerinden Zorluoğullarından, hürriyet mücadelesi veren Fedakâran-ı Millet Cemiyeti’nin başkanı Avnullah Kazımî Bey’in kızı, tanınmış şair ve yazar Halide Nusret Zorlutuna’dır Yazarın resmi adı Işınsu, göbek adı ise Emine’dir. Teyzesi yazar İsmet Kür, kuzeni ise yazar Pınar Kür‘dür.

Işınsu, ilköğrenimine Urfa’da başlamış, eğitimine Sarıkamış’ta devam etmiş ve nihayetinde Ankara Alparslan İlkokulu’ndan mezun olmuştur. Ortaokul eğitimini Ankara Cebeci Ortaokulu’nda tamamlamış ve 1957’de TED Koleji Lisesi’nden mezun olmuştur. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı eğitimi aldığı sırada, Fulbright bursu ile Amerika’ya gitmiş ve burada 6-7 yaş grubu çocuklara eğitim kamplarında refakat eden sosyal hizmetli olarak çalışmıştır. Amerika dönüşü, oradan aldığı şık bir kıyafeti satarak sınav ücretini karşılamış ve ODTÜ İşletme bölümüne kaydolmuştur ancak burada aradığını bulamayan Işınsu, evlenmeyi planladığı Namık Bey’in teşvikiyle Hukuk Fakültesi’ne girmiştir. Sonrasında, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe bölümüne kaydolmasına rağmen, yükseköğrenim girişimlerini tamamlamadan yarıda bırakmıştır.

1959 yılında Erdoğan Cemil Okçu ile evlenen Işınsu, 1969 yılına kadar süren bu evliliğin ardından, 1972 yılında Prof. Dr. İskender Öksüz ile evlenmiştir. Eşi Öksüz’ün işi sebebiyle 1981 yılında Suudi Arabistan’a gitmiştir. Elif, Murathan ve Yağmur isimlerinde üç çocuğu bulunmaktadır. Sanatçı, 5 Mayıs 2021 tarihinde Ankara’da vefat etmiştir.

Emine Işınsu’nun Edebi Kişiliği

  • Şiir, hikâye, fıkra, tiyatro ve roman türlerinde eserler verdi.
  • Yaşam tarzı ile yazdıkları arasında paralellik bulunduğundan romanları gerçekçidir.
  • Milliyetçi ve mistik bir havayla yazdığı tezli romanlarla dikkat çekmiştir.
  • Otobiyografik özellikler taşıyan ve çok başarılı ruh tahlillerinin yapıldığı “Küçük Dünya” ile “Ak Topraklar” hariç, diğer bütün romanlarının konusunu günümüz toplumundan ve Türkiye dışında yaşayan Türklerin dramından aldı.
  • Romanlarında insanların iç çatışmalarını, çıkmazlarını, özellikle kadınların psikolojik çözümlemelerini başarıyla yansıtmıştır.
  • Roman konuları arasında kadının tutsaklığı, Türklerin tutsaklığı (Bulgaristan, Kerkük, Batı Trakya), Türkiye’nin sancıları öne çıkar.
  • Emine Işınsu, romanlarında mekân tasvirlerinden çok insan psikolojisini öne çıkarmıştır.
  • Her yeni eserinde yeni bir üslûp denemesi ile de dikkat çekti.
  • Son dönem eserlerinde Türk tasavvufunun önde gelen isimleri Yunus Emre, Niyazi Mısri ve Hacı Bayram Veli’nin hayatlarını ele aldı.
  • 70’lerin önemli fikir ve sanat dergilerinden olan “Töre”yi çıkardı.
  • İlk romanı “Küçük Dünya”da Urfa dolaylarını, yeni evli genç bir kadının bulunduğu yere ve evliliğine alışmasını, kadının ruh dünyasından süzerek aktarır.
  • “Sancı”, “Canbaz” ve “Kaf Dağı’nın Ardında” romanlarında, 1970’li yıllarda başlayan öğrenci olaylarını, 12 Mart ve 12 Eylül darbelerinin öncesi ve sonrasında yaşananları konu edinir.

Emine Işınsu Eserleri

Roman
Küçük Dünya
Azap Toprakları
Ak Topraklar
Tutsak
Sancı
Çiçekler Büyür
Canbaz
Kaf Dağı’nın Ardında
Cumhuriyet Türküsü
Nisan Yağmuru
Havva
Bir Ben Vardır Bende Benden İçeri
Bukağı
Hacı Bayram
Hacı Bektaş Veli
Bir Aile

Tiyatro
Bir Yürek Satıldı
Bir Milyon İğne
Adsız Kahramanlar

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Taşlıcalı Yahya

Taşlıcalı Yahya Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Hayatı 16. yüzyılın önde gelen divan şairlerinden biri olan Taşlıcalı Yahya’nın doğum tarihi ve yeri …