Hayatı
Baki Ayhan T. 1969 yılında Adana’da yedi kardeşli bir ailenin ikinci çocuğu olarak doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Adana’da tamamladı. Erken yaşlarda okuduğu ilk ciddi şiir kitabı Baudelaire’in “Kötülük Çiçekleri” idi ve ortaokul yıllarından itibaren şiir yazmaya başladı. Lise son sınıftayken bir şiir kitabı yayımladı. 1985 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne girdi ve 1989’da mezun oldu. Aynı üniversitede, Cenap Şahabettin’in “Suriye Mektupları” adlı teziyle yüksek lisans, “Osmanlı Seyyahlarının Gözüyle Avrupa” adlı çalışmasıyla da doktora eğitimini tamamladı.
Üniversite yıllarını ve 1990’ları, hayat ve yazıya derin temaslarla geçirdi. 1997-2004 yılları arasında, dönemin genç şairlerine öncelik veren şiir dergisi Budala’yı (27 sayı) çıkardı. Şiir ve yazıları Hürriyet Gösteri, Milliyet Sanat, Varlık, Virgül, Kitap-lık, Yasakmeyve, Mühür, Özgür Edebiyat, Üç Nokta ve Vapur gibi dergilerde yayımlandı. 2006-2011 yılları arasında Yapı Kredi Yayınları Şiir Yıllığı’nı hazırladı. 1991 yılında araştırma görevlisi olarak başladığı akademik yaşamında, 2011 yılında doçent, 2017 yılında profesör unvanını aldı. Halen Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.
Baki Ayhan T.’nin Edebi Kişiliği
- 1980 Sonrası Türk şiirinin önde gelen isimlerindendir.
- Şiire çok küçük yaşta Adana’da başlamış, Lise son sınıfta iken “Mandolinli Kız” adlı ilk şiiri Milliyet Sanat Dergisi Genç Şairler Antolojisi’nde yayımlanmıştır. 1985 yılında ilk şiir kitabını Adana’da çıkarmıştır.
- Gösteri, Sonbahar, Varlık, Ludingirra, Kitap-lık, adam-Sanat, Yasakmeyve, Yom-Sanat, Budala gibi dergilerde şiirleri ve şiir üzerine yazıları yayımladı.
- Budala dergisini 1997-2004 yılları arasında 27 sayı çıkardı.
- 2003’te “Soylu Yenilikçi Şiir” manifestosunu yayımladı. Şiirin özümsenmesi için dil, biçim, anlam, ses ve çağrışım birlikteliğinin önemli olduğunu savundu.
- Baudelaire ile başlayan modernizm sürecinin şiirdeki yansımalarının önemine sıkça vurgu yapan ve şiirin derinliğini ve değerini kaybetmemesi için bu şiirsel sürecin devam etmesi gerektiğine inanan şair, yazı ve söyleşilerinde postmodern yönelişlerin edebiyatta yarattığı derinlik kaybı ve buharlaşmayı sert bir şekilde eleştirmiştir.
- “Hilesiz Terazi” adlı kitabında ise şair, Türk şiirinin temel taşları olarak kabul edilebilecek Tevfik Fikret, Tanpınar, Dıranas, Cemal Süreya, Edip Cansever gibi önemli şairler hakkında kapsamlı değerlendirmeler yapmaktadır.
- YKY’nin şiir yıllığını hazırladı.
- “Uzak Zamana Övgü” ile 2003 Behçet Aysan Şiir Ödülü’nü aldı.
- 2001 yılında Arkadaş Zekai Özger Şiir İnceleme Ödülü’nü aldı.
Baki Ayhan T. Eserleri
Şiir
Sevdalar Tünemiş Şu Yüreğime
Hileli Anılar Terazisi
Uzak Zaman Övgü
Fırtınaya Hazırlık
Kopuk ve Beş Diyalog
Hayat ve Hayal Müzesi (toplu şiirler)
İnceleme
Hilesiz Terazi
1980 Kuşağı Türk Şiirinin Poetikası
Reşat Nuri Güntekin’in Romanlarında Hastalık
Yazılı Anlatım-Metin İnceleme ve Oluşturma
Türk Şiirinde 1980 Kuşağı
Kırmızı Kalem Kutusu