Hayatı
Hasan Ali Toptaş, 15 Ekim 1958 tarihinde Denizli’nin Çal ilçesine bağlı Baklan kasabasında dünyaya geldi. Annesi ev hanımı, babası tır şoförüdür. Şiddetli geçimsizlik yaşayan bir ailenin çocuğudur. İlk ve ortaokulu Baklan’da tamamlayan sanatçı, lise eğitimini Çal Lisesi’nde sürdürmüştür. Daha sonra Uşak Meslek Yüksekokulu’na kaydolmuş ancak toplumsal gerilimler nedeniyle okuldan ayrılmıştır. Dayısının kahvehanesinde çalışmış, Denizli gazetesinde öyküler yayımlamıştır. Askerlik vazifesini Diyarbakır ve Şanlıurfa’da tamamlamış, 1980’de evlenmiştir.
Bir süre taksi şoförlüğü yapmış, Çivril Vergi Dairesinde veznedarlık görevi üstlenmiştir. 1985’te Ankara’ya yerleşmiş, 1988’de ise Sincan Vergi Dairesine icra memuru olarak atanmıştır. 1996’da icra memurluğundan ayrılarak Hazine Avukatlığı birimine geçen Toptaş on yıl da burada çalıştıktan sonra devlet memurluğundan ayrılarak edebi çalışmalara yönelmiştir. Hasan Ali Toptaş, günümüz Türk edebiyatının en çok okunan yazarları arasındadır.
Hasan Ali Toptaş’ın Edebi Kişiliği
- Ortaokul yıllarında nitelikli okuma serüveni başlamış, Batılı ve Türk yazarlarla tanışmıştır. Tahayyül Çemberi ya da Esrar Kumkuması adlı roman denemesini bu dönemde kaleme almıştır. Lise yıllarında roman ve öyküyle bağı kuvvetlenmiştir. Tövbe adlı öyküsü, bir yarışmada ödül kazanmıştır.
- Toptaş’ın edebiyatını besleyen temel kaynaklardan biri kasabada geçen çocukluğu ve ailesidir. Karamsar ve yalnız geçen bu dönemi, sevgi ve şefkat eksikliği nedeniyle kitaplara yönelmiştir. Ailesiyle ilişkilerini ve çocukluğunu anlatan ifadelere, edebi eserlerinde sıkça yer vermiştir.
- İzzet Kılıçlı, Tamer K. Bilgin, Gülağ Öz ve Cemil Kavukçu ile “Yazıt” dergisini çıkarmaya başlamıştır. 1990’da aynı adlı bir yayınevi kurmuşlardır. “Yoklar Fısıltısı” adlı kitabı bu yayınevince basılmıştır.
- 1994’te yayımladığı “Gölgesizler” adlı romanıyla Yunus Nadi Ödülü’nü kazanmıştır. Bu eser, sanatçıyı üne kavuşturmuştur. Gölgesizler, 2009 yılında Ümit Ünal tarafından sinemaya uyarlanmıştır.
- Roman sanatını ileriye taşıma, sınırlarını aşma ve yeniden tanımlama gayreti içerisindedir. Roman kahramanlarının dönüşüm süreci, çevresine ve kendisine yabancılaşan insanın serüvenine denk düşer.
- Toptaş, imgelerin ve eğretilemelerin dilini kullanarak yaratıcı metinler ortaya koyar.
- Dilin düşünceyi taşıyan bir araç değil, düşüncenin kendisi olduğunu savunan sanatçıya göre yazmak, bir anlamda beste yapmaktır; düzyazının kendine özgü bir ses yapısı vardır. Anlatılarını bu hassasiyetle yazar ve her harfin bir müziği temsil ettiğini düşünür.
- 2006 yılında “Uykuların Doğusu” adlı eseriyle Orhan Kemal Roman Ödülü’nü kazanmıştır. “Heba” ile de 2016 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü almıştır.
Hasan Ali Toptaş Eserleri
Roman
Ölü Zaman Gezginleri
Sonsuzluğa Nokta
Gölgesizler
Kayıp Hayaller Kitabı
Ben Bir Gürgen Dalıyım
Bin Hüzünlü Haz
Uykuların Doğusu
Heba
Kuşlar Yasına Gider
Beni Kör Kuyularda
Hikâye
Bir Gülüşün Kimliği
Yoklar Fısıltısı
Geçmiş Şimdi Gelecek
Gecenin Gecesi
Şiir
Yalnızlıklar
Deneme
Harfler ve Notalar
Röportaj
Başlarken Yalnızsın Bitirdiğinde Daha da Yalnız